FBiH: Podrška zapošljavanju povratnika i poticaj start-up biznisa

0
570
Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u ponedjeljak (9. septembar) u sali Parlame nta FBiH u Sarajevu, potpisat će i uručiti ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom za obavljanje pripravničkog staža i 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi).
Ovi programi resornog ministarstva, ukupne vrijednosti 750.000 KM, provode se s ciljem zapošljavanja povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova, a na osnovu raspisanog javnog poziva ovog ministarstva.
Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom, namjenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka. Ovaj program vrijedan je 350.000 KM.
Program ‘Podrška start-up (početnog biznisa) povratnika’ provodi se s ciljem povećanja stepena odživosti, razvoja i jačanja početnih biznisa povratnika, a time i podsticanju samozapošljavanja/zapošljavanja povratnika. Ove godine za ugovore je izdvojeno više od 400.000 KM.
Pripravnici su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika iz 19 općina imaju start-up biznis.