FBiH: Objavljena konačna lista obrta za finansijsku pomoć. Zašto su neki skinuti s liste?

0
1889
Prihodi od indirektnih poreza u devet mjeseci porasli za 1,19 milijardi KM

Vlada Federacije BIH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila konačnu listu korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u cilju ublažavanja posljedica pandemije. Konačna lista danas je i zvanično objavljena na web stranici Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva, na linku  https://finpomoc2021.fmrpo.gov.ba/?#/public/pretrage/ .
Indikativno je, međutim, da na ovoj konačnoj listi za dodjelu finansijske pomoći nema nekih obrtnika i ostalih samostalnih djelatnosti koji su prethodno bili uvršteni za pomoć na Preliminarnoj listi objavljenoj 10.11.2021. godine, a potom i na Potencijalnoj listi od 3.12.2021. godine. 
Neki od ‘skinutih’ obrtnika sa liste obratili su se našoj redakciji s pitanjem – kakva su njihova prava i mogu li se i kome sada žaliti? Nadamo se da će resorno ministarstvo transparentno odgovoriti na ove primjedbe.
Inače, ukupan iznos dodijeljene finansijske pomoći iznosi 59.999.335,49 KM i osiguran je Budžetom Federacije BiH za 2021.godinu. Kako je navedeno, pravo na dodjelu finansijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze i koje su očuvale radna mjesta, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Pravo na finansijsku pomoć je ostvarilo ukupno 24.776 subjekata male privrede i podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH. Ključ za raspodjelu sredstava je posječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci, a maksimalan iznos pomoći po jednom subjektu je 30.000 KM. Isplata sredstava će biti obavljena u januaru 2022.godine.
Finansijska pomoć namjenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike, saopćilo je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.