Federalni i kantonalni zvaničnici razgovarali o novim poreznim zakonima

0
502
Federalni i kantonalni zvaničnici razgovarali o prijedlozima zakona o porezu na dohodak i o doprinosima

Federalni premijer Fadil Novalić, zamjenici premijera, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, održali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak s predstavnicima kantona, većinom premijera i ministara finansija.
Na sastanku su detaljno predstavljeni prijedlozi zakona o porezu na dohodak i o doprinosima sa utvrđenim amandmanima.
Ministarstvo finansija je za učesnike pripremilo deteljnu prezentaciju novih zakonskih rješenja s projekcijama za budući period. Naglašeno je da rješenja imaju neutralan efekat na vanbudžetske fondove i da se u najpesimističnijim varijantama očekuje blagi rast prihoda.
Premijer Novalić je naglasio važnost zakona koje je Vlada FBiH utvrdila na prošloj sjednici i koji bi uskoro trebali da se nađu pred parlamentarcima.
“Cilj je da vam na stručnom nivou i s činjenicama damo odgovore na eventualna pitanja i pojasnimo nejasnoće, uz nadu da ćete podržati ova reformska rješenja”, rekao je premijer.
Ministrica finansija Milićević je rekla da su zakoni, o porezu na dohodak, o doprinosima, te o računovodstvu i reviziji, kao i zakon o registru finansijskih izvještaja veoma važni i za Federalnu vladu kao i za kantonalne vlade.
“U Ministarstvu smo ponosni na ove zakone, uspjeli smo uspostaviti ravnotežu, smanjiti stopu doprinosa tako da ne ugruzimo vanproračunske fondove, a da imamo neoporezivi dio plaća u iznosu do 800 KM. Ovi reformski zakoni stvaraju osnovu za bolje poslovno okruženje”, rekla je Milićević.
Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da prilikom reformskih aktivnosti mora postojati koordinacija i razmjena iskustava sa kantonima, dodavši da se kod zakona o porezima i doprinosima morao naći balans i da su sadašnja rješenja najracionalnija.
Nakon prezentacija zakonskih rješenja sa projekcijama, vođena je konstruktivna diskusija, a predstavnici kantona su istakli da podržavaju ove reforme. Svi učesnici su naglasili potrebu da ovi zakoni što prije budu razmatrani u Federalnom parlamentu, jer vlasti na svim nivoima već rade na pripremama budžeta za narednu godinu, za šta su ovi zakoni veoma važni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here