FlyBosnia planira nastavak komercijalnih letova od jula

0
496
FlyBosnia će ovog ljeta sa dva aviona Airbus A319 održavati letove od Sarajeva do Rijada, Džede, Kuvajta i Bahreina

FlyBosnia planira da nastavi s komercijalnim letovima od jula i fokusirat će se na privlačenja turista iz Zaljeva do Bosne i Hercegovine.
Bh. avioprevoznik, koji je prekinuo planirane operacije 29. februara zbog pandemije koronavirusa Covid-19, ovog će ljeta sa dva aviona Airbus A319 održavati letove od Sarajeva do Rijada, Džede, Kuvajta i Bahreina, a u planu je i uvođenje linije za Dubai.
“Ovog ljeta uvest ćemo 200 letova. Moramo vratiti turiste u BiH”, izjavio je direktor FlyBosnia Tarik Bilalbegović za N1.
Neki avioprevoznici iz Zaljeva izmijenili su svoje planirane letova za Sarajevo za ljetnu sezonu 2020. zbog trenutne pandemije. Kuwait Airways otkazao je letove za glavni grad BiH, dok je Qatar Airways najavio nastavak letova iz Dohe do 25. oktobra.
“Neke aviokompanije neće nastaviti letove za Sarajevo prije oktobra. Zbog toga je važno iskazati zahvalnost kompanijama iz BiH. Kad svi drugi odu, mi ostajemo. Lufthansa ima 700 aviona, od čega trenutno šezdeset. To je 9 posto. Oni će letjeti između Frankfurta i Berlina, zatim će ponovno pokrenuti letove za Beč, pa Budimpeštu. Ponovno uvođenje letova za Sarajeva potrajat će mjesecima”, rekao je Bilalbegović.
Generalni direktor FlyBosnia ponovo je kritizirao državu zbog toga što nije prepoznala potencijal kompanije.
“BiH subvencionira druge aviokompanije, a mi nemamo podršku. Poslali smo brojna pisma, ali nema razumijevanja”, kaže Bilalbegović, prenosi specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
On vidi potencijal na dalekim tržištima poput Kine i Sjedinjenih Država, ali ističe da FlyBosnia nema adekvatne avione za povezivanje ovih tržišta sa Sarajevom. Dodaje, da se ipak radi na tome.
Tokom posljednja dva mjeseca FlyBosnia je obavljala nekoliko letova za repatrijaciju, kao i brojne letove do Kine sa avionom A319 za dopremu medicinske opreme u BiH, Sloveniju i Crnu Goru.