FMERI: Sindikat i Uprava Arcelor Mittala moraju doći do kompromisa

0
265
Arcelor Mittal: Uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. godine

Povodom stupanja u generalni štrajk radnika ArcelorMittal iz Zenice Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) – zbog dobrobiti radnika i same kompanije ArcelorMittal – poziva Upravu kompanije i predstavnike radnika, Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica da sjednu za pregovarački stol i dogovore uvjete koji će biti na obostranu korist.
Federalno resorno ministarstvo u saopćenju navodi da je održalo sastanke sa predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora, među kojima je i ArcelorMittal i sa Upravom ove kompanije i svaki put je izričit bio stav da Ministarstvo daje punu podršku radničkim pravima i da zajedno Sindikat i poslodavac, u ovom slučaju ArcelorMittal Zenica trebaju doći do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije, odnosno spasa kompanije.
Predstavnici Samostalnog Sindikata radnika kompanije ArcelorMittal Zenica upoznali su resornog ministra Vedrana Lakića sa problemima s kojima se susreću kada je u pitanju poslovanje Arcelor Mittal i njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, s obzirom da je prethodni istekao 31. maja ove godine.
Također, Uprava Arcelor Mittala je ministra upoznala sa njihovim problemima u radu prilikom čega su naveli da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. godine, a očekuju da će se ovaj negativni ciklus nastaviti.
“Nadamo se da će radnici i Uprava ArcelorMittala čim prije početi pregovore kako bi se situacija u Arcelor Mittalu riješila na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem urgiramo prema objema stranama da se sastanu i razmotre daljnje aktivnosti u cilju postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije”, saopćeno je iz resornog ministarstva FBiH.