FMON podržao bh. robotičke reprezentativce

0
903
Tim mladih BiH, okupljeni oko mostarskog Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke finansijski je podržalo bh. robotičke reprezentativce, okupljene oko Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara – CERIT, kao i njihovo sudjelovanje na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 Discover & Recover.
Iz Federalnog ministarstva navode da je dodijeljena podrška za izradu CubSat kocke, nabavku helija i druge neophodne opreme, što će, između ostalog, pomoći i da održe trenutno vodeću poziciju na robotičkoj olimpijadi, među timovima iz 177 zemalja.
Lejla Nuhić, Anis Kazazić, Merjema Pajić, Fatima Sidran, Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto su srednjoškolci iz Mostara, Čapljine i Stoca, koji čine robotičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a koji su se svojim vrijednim i uspješnim radom, te stručnim znanjima i kompetencijama pozicionirali ispred svojih vršnjaka iz cijeloga svijeta.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke s ponosom čestita mladim bh. robotičarima na zapaženim rezultatima, kao i njihovim mentorima iz mostarskog CERIT-a, te će kao i do sada, nastaviti pružati podršku ovakvim i sličnim projektima koji promovišu BiH kao naučno i tehnološki opredijeljenu državu na međunarodnom planu.
First Global Challenge je takmičenje čija je misija da inspiriše mlade svih nacija u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), i na taj način skreće pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije. Takmičenje je krenulo 27.05.2021. godine, a finale je planirano za 28.09.2021. godine.