FMROI: Osiguran pripravnički staž za 80 mladih pripravnika

0
654
Pripravnici su povratnici iz 20 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 36 poslodavaca

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu uručio ugovore o obavljanju pripravničkog staža za 80 mladih ljudi povratnika s visokom stručnom spremom.
Pripravnici su povratnici iz 20 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 36 poslodavaca. Federalno ministarstvo je za ovaj program u Budžetu za 2021. godinu osiguralo sredstva u iznosu od preko 450.000 KM.
Ramić je istakao da je riječ o mladim povratnicima koji dolaze područja entiteta Republika Srpska i rubnih dijelova Federacije BiH.
“Za te potrebe Ministarstvo je izdvojilo blizu 450.000 KM. Radi se o odrađivanju pripravničkog staža, odnosno prvog radnog iskustva s mogućnošću zasnivanja prvog radnog odnosa”, kazao je ministar Ramić, napominjući kako je jedan dio poslodavaca odlučio da zaposli ove mlade ljude u narednih godinu dana, dok će oni pripravnici u javnim ustanovama ipak volontirati.
Podsjetio je također kako je ovo program koji Ministarstvo realizira već posljednjih nekoliko godina.
“Kroz ovaj program dosad je prošlo nešto više od 500 mladih ljudi, a Ministarstvo je za ove namjene dosad izdvojilo negdje oko 2,5 miliona KM”, dodao je Ramić.
Naglasio je također kako kroz ovakve projekte nastoje usmjeravati mlade da oni ipak budu svoji poslodavci, odnosno da nakon prvog zaposlenja kod nekog poslodavca razmisle o javnim pozivima ovog ministarstva, te da se prijave za start-up projekte ili osnuju svoje kompanije.