Fondaciji Hastor uručeno priznanje na svečanosti u Vašingtonu

0
880
Detalj sa svečanosti u Vašingtonu

Na svečanosti koja je proteklog vikenda održana u organizaciji Advisory Council for Bosnia and Herzegovina (ACBH) u Vašingtonu, posebno priznanje za doprinos razvoju obrazovanja i mladih u BiH dodijeljeno je Fondaciji Hastor.
Radi s o najznačajnijem okupljanju poslovne i akademske bh. dijaspore u SAD kojem je ove godine prisustvovao i 42. američki predsjednik Bill Clinton a kome je ovom prilikom uručena nagrada za životno djelo. Pored njega, svečanosti su prisustvovale i brojne druge ugledne zvanice, privrednici, filantropi, kongresmeni i senatori.
Priznanja je u ime Fondacija Hastor preuzeo dugogodišnji član Upravnog Odbora Fondacije Hastor Almir Jazvin.
“Izuzetna nam je čast da su ideje i vrijednosti koje zastupa i sam doprinos Fondacije Hastor prepoznati od ACBH-a te da smo imali priliku da u eminentnom društvu pošaljemo poruku 1.860 aktivnih stipendista Fondacije Hastor. Predsjednik Clinton i general Wesley Clark su prilikom preuzimanja priznanja govorili o potrebi da se fokusiramo na budućnost i zajednički rad i saradnju, a ne na podjele. To su upravo vrijednosti koje stipendisti Fondacije Hastor svakodnevno demonstriraju u preko 115 općina u BiH. Vjerujemo da je priznanje ACBH još jedna potvrda društveno odgovornog angažmana Fondacije Hastor i predstavlja nam motiv da nastavimo doprinositi unaprjeđenju obrazovnog sistema u BiH te općenito pristupu obrazovanju”, kazao je Jazvin.
Osnovana 2007. godine, ACBH je vodeća nevladina organizacija koja radi na zastupanju interesa bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama.
“Jačanjem uloge ACBH na predstavljanju interesa Amerikanci bosanskohercegovačkog porijekla svakim danom dobijaju na značaju”, izjavio je predsjednik Odbora direktora Savjetodavnog vijeća (ACBH) Adnan Hadrović.
Fondacija Hastor je neprofitna organizacija koja pruža finansijsku i moralnu podršku za obrazovanje 1.860 mladih u cijeloj BiH. Uz moto ‘Obrazovanje izbor pobjednika’, Fondacija je kroz dvanaestogodišnji rad podržala obrazovanje preko 3.000 mladih ljudi.