Fordov patent: Ko ne plati kreditnu ili leasing ratu, neće moći voziti automobil

Automobili bi u budućnosti mogli otkazati poslušnost vlasnicima koji za njih nisu na vrijeme platili ratu kredita

0
275
Patentna prijava, koja još čeka odobrenje, opisuje sisteme i metode za povrat vozila u posjed

Stručnjaci iz Forda osmislili su način kako osigurati da kupci automobila, ili njihovi dugotrajni zakupci putem leasinga, ne kasne u plaćanjima svojih rata.
Svoju su ideju uobličili u patent i predali ga na odobrenje Patentnom uredu SAD-a, a on je ovih dana objavljen na službenim stranicama. Patentna prijava, koja još uvijek nije odobrena, opisuje ‘sisteme i metode za povrat vozila u posjed’.
U primjeru korištenja ove inovacije navodi se kako bi se za kontrolu nad posjedom vozila koristila ugrađena računala. Jedno od njih bilo bi u vezi sa sistemom banke ili davatelja leasinga, od kojih bi dobivalo obavijesti u slučaju da vlasnik nije platio propisanu ratu. U slučaju kada takva poruka stigne do vozila, ono bi o njoj obavijestilo vlasnika, slanjem notifikacije na njegov pametni telefon. Od vlasnika bi se zahtijevalo da potvrdi primitak takve poruke, ali i da postupi u skladu s uputama – da obavi plaćanje.
Dogodi li se da u određenom vremenskom roku plaćanje ne bude izvršeno, sistem automobila mogao bi dobiti naredbu da blokira određene funkcije vozila. U ekstremnim slučajevima mogao bi čak i potpuno onemogućiti daljnju vožnju, sve dok vlasnik ili korisnik leasinga ne podmiri svoje finansijske obveze. Jednom kada je rata plaćena, vozilo bi bilo otključano.
Sistem predviđa i mogućnost trenutnog otključavanja vozila u slučaju hitne zdravstvene situacije, kako bi vozač mogao stići do bolnice, prenosi Autonet.hr.
Patent opisuje i situaciju u kojoj plaćanja izostanu kroz duže vrijeme. Ako se radi, primjerice, o neplaćenoj rati za autonomno vozilo – ono bi moglo na daljinu dobiti naredbu da se samostalno odveze natrag stvarnom vlasniku, tj. banci, davatelju leasinga ili autokući koja je vozilo iznajmila. Takođe, vozilo bi se moglo autonomno zaputiti i na lokaciju gdje će ga pokupiti vučna služba, ili pak direktno na otpad automobila.
Bitno je napomenuti da je ova ideja osmišljena kao odgovor na sve češće neplaćanje kredita i leasinga za automobile u SAD-u, nakon početka finansijske krize i porasta kamatnih stopa. Za sada se ne zna kako, kada i planira li Ford uopće ugrađivati slične sisteme u svoje automobile.