Fortenova prodala Ledo i Frikom, novi vlasnik je Nomad Foods

Fortenova i Nomad Foods potpisali kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane

0
428
Fortenova prodala kompanije koje se bave smrznutom hranom

Fortenova grupa i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava.
Vrijednost transakcije iznosi 615 miliona euram na bazi bez gotovine i bez dugova, a njezino je zaključenje planirano za treće tromjesečje 2021. godine. Po zaključenju, Nomad Foods će postati vlasnik Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvata vodeći evropski portfelj kultnih lokalnih brandova zamrznute hrane sa prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope. S tradicijom duljom od pola stoljeća, Poslovna grupa zamrznute hrane najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje.
“Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva će se sredstva iskoristiti za smanjenje zaduženosti Grupe i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, finansijski jaka i sposobna investirati u sve svoje djelatnosti“, rekao je James Pearson, glavni finansijski direktor Fortenova grupe.
“Zaključenjem ove transakcije ispunit ćemo ključni preduvjet za optimizaciju kapitalne strukture, što će nam omogućiti da snažno investiramo u svoje biznise i potičemo njihov budući rast. Znajući da će naša zamrznuta hrana biti u vrlo dobrim rukama, veselimo se suradnji s Nomad Foodsom kao važnim budućim poslovnim partnerom u ovoj regiji“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.
Dovršenje transakcije ovisi o regulatornim odobrenjima na mjerodavnim tržištima te odobrenju dioničara Fortenova grupe. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih dioničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad Foods.
Savjetnici Fortenova grupe u ovoj transakciji bili su AkinGump Strauss Hauer&Feld LLP, Bogdanović, Dolički & Partneri, Citigroup Global Markets Europe AG, Isailović&Partners, KPMG Croatia, Marić & Co iVTB Bank (Europe) SE.