FUZIP: Inspektori lani utvrdili 510 nepravilnosti u kontrolama formiranja cijena i marži

0
255
Nova digitalna rješenja će unaprijediti i olakšati rad federalnim graničnim inspektorima

Inspekcijski organi u Federaciji BiH su od aprila do decembra 2021. godine izvršili 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži, te evidentirali 510 nepravilnosti, od kojih je 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora izdate upravne mjere – rješenja o oklanjanju nedostataka, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).
Od ukupnog broja, uprave za inspekcijske poslove i inspekcijski organi pri nadležnim kantonalnim ministarstvima izvršile su, prema dostavljenim podacima, ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja.
Tržišni inspektori FUZIP-a izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, za što je izdano prekršajnih naloga u iznosu od 106.400 KM.
IZ FUIZIP-a je saopćeno da je prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH oko 26 posto, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata. U nekim od kantona se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35 posto do 53 posto, i to u Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Kantonu 10 i Unsko-sanskom kantonu.
Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u aprilu 2021. godine usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.
U skladu sa ovim odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze maksimalne visine od šest posto u veleprodaji i u maloprodaji od osam posto na nabavnu cijenu nafte.
Kada je riječ u životnim namirnicama i drugim proizvodima, marže ne smiju prelaziti visnu marže tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine. Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mlječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne i riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu i tečni za suđe, te sapun, saopćeno je iz FUZIP-a.