Galenika u sedam mjeseci povećala izvoz u zemlje regiona za 51 posto

Galenika bilježi povećanje prodaje u regionu, te je do kraja jula 2021. na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije lansirano pet proizvoda, a do kraja godine se planira lansiranje još devet

0
404
Galenika obilježava 77 godina uz rast na tržištima regiona i dalju internacionalizaciju poslovanja

Kompanija Galenika je u prvih sedam mjeseci 2021. godine postigla značajno proširenje portfolija proizvoda, rast u Srbiji i na regionalnim tržištima, i dalju modernizaciju poslovanja.
Kompanija pokazuje konstantan rast u svim segmentima svog poslovanja u 2021. godini. U periodu od januara do jula ove godine, Galenika* je ostvarila rast proizvodnje za 16% u odnosu na isti period prošle godine. Od početka godine kompanija je u Srbiji registrovala čak 12 novih proizvoda, dok je u promet do sada pušteno 11 proizvoda.
Galenika bilježi povećanje prodaje u regionu, te je do kraja jula 2021. na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije lansirano pet proizvoda, a do kraja godine se planira lansiranje još devet.
Na tržištu EU, Galenika je registrovala jedan proizvod, a u planu je registracija još 20 proizvoda. Galenikin Institut za istraživanje i razvoj, uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, radi na transferu tehnologije pet proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova. U periodu januar- juli 2021. godine, Galenika je ostvarila povećanje prodaje za 13% u odnosu na isti period prošle godine, čime se kompanija dodatno učvrstila na stabilnoj drugoj poziciji po udjelu na farmaceutskom tržištu Srbije. U istom periodu na tržištu Bosne i Hercegovine Galenika je ostvarila rast prodaje za 28% u odnosu na isti period prošle godine.
Izvoz u zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija) povećan je za čak 51%, dok je prodaja na međunarodnim tržištima izvan regiona (Evropa, Bliski istok, Afrika) više nego udvostručena.
“Galenika je kompanija koja gleda u budućnost i naši inovativni procesi predstavljaju važan uspjeh. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfoliju proizvoda u korist potrošača“, izjavio je Rikardo Vian Markes, generalni direktor kompanije Galenika.
U junu ove godine Galenika je postala dobitnik prestižne nagrade SAP Quality Award za region Centralne i Istočne Evrope, za projekat inovativne poslovne transformacije kroz implementaciju najsavremenijeg sistema za upravljanje poslovanjem – SAP S/4HANA Cloud.
Dodatno, na polju digitalizacije poslovnih procesa, kao prva farmaceutska kompanija u Srbiji, Galenika je krenula sa uvođenjem naprednog korisničkog intefrejsa Fiori UX, koji omogućava lakši i brži rad uz povećanje efikasnosti, produktivnosti, kao i mobilnost korisnika uz ‘work anytime, anywhere’ pristup.
_____________
*Farmaceutska kompanija Galenika krajem 2017. godine postala je dio NC Grupe (www.gruponc.net.br), koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi.