Gasni sistem prema BiH se puni, ventili u Zvorniku otvoreni

0
401
Vlada FBiH dala saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa

Zbog kvara na plinovodu u Bugarskoj danas su se u Vladi FBiH okupili lideri gasnog sektora u Federaciji BiH na hitnom sastanku organiziranom na poziv federalnog ministra Nermina Džindića.
Sastanku su prisustvovali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić, direktor KJKP Sarajevogas Edis Baković, te direktor KJKP Toplane Sejfo Ušanović.
Nakon sastanka istaknuto je kako je naporima i lobiranjem, te uspostavom direktne komunikacije sa stručnjacima iz regije dio gasa pušten i prema Bosni i Hercegovini.
Naglašeno je i kako je kompanija Srbijagas danas osigurala interventne količine gasa iz Mađarske, nakon kvara na plinovodu u Bugarskoj, kao i da je u poslijepodnevnim satima dio gasa pušten i prema našoj zemlji.
“U gasnom sistemu pritisak polako raste, već imamo informacije da na mjernim stanicama u Zvorniku stižu veće količine gasa. U kasnim večernjim satima i ranim jutarnjim satima očekujemo 300.000 kubika, dok u narednim danima možemo očekivati potpunu normalizaciju opskrbe gasa prema BiH”, kazao je direktor Sarajevogasa Edis Baković.
Kvar na plinovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros. Plinovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini radovi i dalje traju, te se u toku sutrašnjeg dana očekuje normalizacija isporuke gasa prema BiH.