Gdje je ‘nestalo’ 400.000 turista koji su došli u Hrvatsku?

0
521
Tokom vikenda od 7. do 9. augusta, Hrvatska je službeno u eVisitoru zabilježila 323.000 dolazaka domaćih i stranih gostiju

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tokom vikenda od 7. do 9. augusta, Hrvatska je službeno u eVisitoru zabilježila 323.000 dolazaka domaćih i stranih gostiju, piše Jutarnji list.
Istodobno, na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova moguće je pratiti statistiku o ulasku domaćih i stranih putnika te osobnih vozila preko graničnih prijelaza. Kada se ti podaci usporede s onima koji se vode u nacionalnom turističkom registru, najednom nedostaje gotovo 400 hiljada turista.
Kako je vidljivo iz MUP-ove statistike, tokom vikenda od 7. do 9. augusta u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza prešlo ukupno 720 hiljada putnika, od čega je najveći dio njih došao cestovnim putem, piše Jutarnji.
Iz HTZ-a kažu da je logično da je statistika MUP-a veća od turističke jer uključuje i putnike u tranzitu. Potom su tu i osobe koje ne ostvaruju noćenja, odnosno ne podliježu obavezi prijave boravka u sistemu eVisitor, dok se dio prelazaka granice odnosi i na hrvatske građane koji se vraćaju kući nakon putovanja u inozemstvo i slično.
Osim toga, napominju, u obzir treba uzeti i naknadne unose podataka u sistem eVisitor, s obzirom na to da je navedena brojka od 323 hiljade dolazaka ostvarenih tokom vikenda prva preliminarna te će se ona svakako mijenjati.