Glovo najavio višestruku akviziciju, preuzima brend Donesi u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Glovo će akvizirati brend Foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te brend Pauza u Hrvatskoj

0
407
Poboljšanje iskustva kurira koji dostavljaju putem njihove platforme Glovo

Glovo, jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu, s više kategorija proizvoda, danas je najavila niz zasebnih ugovora o akviziciji s DeliveryHero grupacijom, jednom od vodećih svjetskih platforma za dostavu, a kojim će akviziratineke odkompanija grupacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE).
Očekuje se da će se transakcije finalizirati u sljedećih nekoliko sedmica, ovisno o ispunjavanju prethodno dogovorenih uslova, ali i relevantnih regulatornih odobrenja. Pomenuta akvizicija će obuhvatiti sedam zemalja u regiji u kojima DeliveryHero posluje, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.
Glovo će tako akvizirati brend Foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te brend Pauza u Hrvatskoj.
U zasebnom dogovoru, Glovo je nedavno objavio da je također postignut dogovor o akviziciji Ehrane, lokalne dostavljačke platforme iz Slovenije, bez otkrivanja vrijednosti transakcije. Zaključenje transakcije se očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci, a Glovo trenutno blisko sarađuje s Ehranom na definisanju strategije tranzicije za korisnike, partnere i kurire.
Oscar Pierre, izvršni direktor i suosnivač kompanije Glovo kazao je da je fokus na tržišta na kojima vide jasne prilike za vodeću poziciju i izgradnju održivog poslovanja te dodao da su Srednja i Istočna Evropa veoma bitan dio tog plana.
Niklas Östberg, predsjednik uprave i suosnivač kompanije DeliveryHero je kazao da je DeliveryHero u posljednih nekoliko godina izgradio jasno vodeće poslovanje u regiji Balkana.
“Međutim, s obzirom na mnogo drugih operativnih prioriteta ispred nas, vjerujemo da je Glovo bio u boljoj poziciji da nastavi razvijati nevjerojatno iskustvo za naše korisnike u ovoj regiji”, dodao je Östberg.