Više od 3 milijarde korisnika interneta sada koristi Google Chrome

0
656
Oko 3,3 milijarde korisnika Interneta ili 41% populacije, koristi preglednik Google Chrome

Prema nedavnim nalazima Atlas VPN tima, gotovo 3,3 milijarde korisnika Interneta (ili 41% populacije) koristi pregledač Google Chrome, koji je ubjedljivo najpopularniji preglednik.
Drugi najpopularniji preglednik je Safari, s ukupno 944.576.100 korisnika Interneta. Korisnici iPhone ili Mac uređaja uglavnom rade sa preglednikom Safari onako kako ga je Apple razvio.
Treći na listi je pretraživač Firefox, sa 181.435.430 aktivnih korisnika. Za razliku od ostalih pretraživača, Firefox je veliki naglasak stavio na privatnost korisnika.
Preglednik Microsoft Edge zauzima četvrto mjesto sa 171.327.607 korisnika Interneta. Edge je jedini pregledač koji izvorno podržava Windows zaštitu podataka (WIP), koji štiti korporativne podatke kako bi spriječio slučajno curenje od strane korisnika na Windows 10 uređajima.
Na petom i šestom mjestu su Samsung Internet i Opera pretraživači. Imaju 166.779.086, odnosno 112.196.840 aktivnih korisnika.
Pisac i istraživač kibernetske sigurnosti u Atlas VPN-u Anton Petrov iznio je savjete o tome kako zaštititi i zaštititi svoje preglednike:
“Preglednici prikupljaju kolačiće, predmemoriju i pohranjuju vaše lozinke, što može dovesti vaše podatke u opasnost ako preglednik bude hakiran. Da biste to izbjegli, s vremena na vrijeme obrišite svoju istoriju pregledavanja i predmemoriju i koristite softver kao što su VPN ili upravitelji lozinki za dodatni nivo sigurnosti”.

Zabrinutost za sigurnost internet preglednika

U ovom trenutku, kada je kibernetički kriminal aktivan više nego ikad, sigurnost bi trebala biti jedan od prioriteta pri odabiru preglednika.
Iako je Chrome najpopularniji pretraživač na svijetu, on ima istoriju problema sa sigurnošću i privatnošću. Prošle godine u martu, hakeri su pronašli backdoor u ažuriranju za Google Chrome i iskoristili ga izdavanjem lažnog ažuriranja za Chrome sa malware-om.
VPN-ovi, antivirusni programi i druge slične aplikacije postali su osnovni alati kada je u pitanju mrežna sigurnost.