Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a: Strateška pomocija bh. potencijala

0
700
Sesija o potencijalima za investiranje u BiH velika ekonomska prilika

Bosna i Hercegovina će naredne sedmice (7-9. maj) biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
U ovom trenutku, potvrđeno je prisustvo 2215 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva, a u narednim danima očekuju se dodatne potvrde.
Od iznimne važnosti za cijeli region – ‘Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta, poseban dio programa je sesija o potencijalima za investiranje u BiH. U fokusu ove sesije su strateška područja, prezentacija potencijala i benefita geostrateške pozicije.
Pod nazivom ‘Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte’, sesija o potencijalima za investiranje u BiH, održava se 9. maja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.
Potencijale IT industrije, sektora za kojim potražnja na bosanskohercegovačkom, ali i svjetskom tržištu raste iz dana u dan, će tako predstaviti Bit Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija sa više od 2800 stručnjaka.
Sektor turizma će predstavljati Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, koji je, istovremeno, prepoznat i kao najperspektivniji zimski resort u regionu Zapadnog Balkana.
Da se glavni svjetski proizvođači vozila već decenijama oslanjaju na kvalificiranu radnu snagu u BiH, dokazuje i dinamičan razvoj ove industrije, uz snažnu izvoznu orijentiranost. U okviru sesije, ovaj sektor će predstavljati najveća privatna kompanija u BiH, Prevent Grupa, sa snažnom prodajnom i logističkom ekspertizom.
Višedecenijsku tradiciju bh. drvne industrije i proizvodnje namještaja, nagrađivanu mnogobrojnim internacionalnim nagradama, na ovoj sesiji će predstavljati MS &Wood, dizajnerski orijentiran proizvođač masivnog drveta.
Velike potencijale poljoprivredne i prehrambene industrije ćepredstavljati mljekara Livno, vlasnik brenda ‘Livanjski sir’, čvrstog punomasnog sira specifičnog okusa, prepoznatog kao proizvod vrhunske kvalitete.
Pozitivna iskustva stranih investitora, ali i benefiteinvestiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, sa prisutnima će podijeliti gospodin Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.