Google će s 800 miliona dolara pomoći u borbi protiv pandemije

0
788
Donacijama u novcu i uslugama Google će zdravstvenim organizacijama i firmama pomoći u borbi protiv pandemije

Prvi čovjek Googlea Sundar Pichai objavio je kako će njegova kompanija donirati čak 800 miliona dolara malim i srednjim preduzećima, zdravstvenim organizacijama, vladama te zdravstvenim djelatnicima ‘na prvoj liniji obrane’ od pandemije koronavirusa.
Donacija će biti kombinacija nekoliko mjera, od direktnog doniranja novca do besplatnog korištenja Googleovih servisa i usluga.
Svjetska zdravstvena organizacija i preko stotinu agencija diljem svijeta dobit će 250 miliona dolara u oglasnom prostoru kako bi što više ljudi dobilo bitne informacije o prevenciji širenja virusa. Ovo je čak deset puta veća donacija od inicijalne koja je najavljena prošlog mjeseca, naveo je Pichai, prenosi Bug.hr.
Dodatnih 20 miliona dolara za istu svrhu dobit će nevladine organizacije.
Navedeno je i da će 200 miliona dolara biti stavljeno u investicijski fond koji će ulagati u mala i srednja preduzeća u cijelom svijetu, slično kao što to sada čini Google.org s 15 miliona dolara godišnje. Mala i srednja preduzeća koja su tokom proteklih godinu dana koristila oglašivačku platformu Google Ads dobit će ukupno 340 miliona dolara u besplatnim oglasima do kraja 2020. godine.
Bit će tu i 20 miliona dolara u besplatnim cloud uslugama za obrazovne ustanove i istraživače koji se bave borbom protiv koronavirusa, kao i dodatne manje donacije kompanijama koje proizvode zaštitnu opremu, a Googleovi i Alphabetovi zaposlenici pomoći će i proizvođačima medicinskih respiratora svojim iskustvom i inženjerskim znanjem.