Google Play uklonio blizu 600 aplikacija

0
814
Na meti su se našle aplikacije koji na prevaru mame korisnike na otvaranje oglasa

Nastojeći suzbiti prevare s oglasima i kršenja pravila korištenja, u Googleu su iz trgovine Play uklonili blizu 600 ‘disruptivnih’ aplikacija za operativni sistem Android.
Naime, Googleova pravila korištenja trgovine Play brane oglase koji se prikazuju dok se aplikaciju za koji su vezani ne koristi, kao i one koji na prevaru namame korisnike na otvaranje oglasa. To su npr. oglasi koji iskoče i zauzmu cijeli zaslon tokom telefonskog poziva ili dok koristite aplikacije za navigaciju, piše tportal.
U Googleu su razvili metodu kako bi što preciznije i brže otkrili sporne oglase. Ova čistka rezultat je korištenja te metode.
Razvojni programeri odgovorni za većinu uklonjenih aplikacija su u Indiji, Kini i Singapuru. Cheetah Mobile, kineska firma s više dosad zabilježenih prestupa, ostala je bez više od 40 aplikacija u trgovini Play. Većina tih aplikacija namijenjena je tržištu engleskog govornog područja.
Zadnja čistka ove vrste obavljena je u julu prošle godine, ali je bila manjih razmjera. Google će oštećenim oglašivačima ponuditi povrat novca.