Googleov Chrome i dalje lider, Safari preglednik s preko milijardu korisnika

0
473
Googleov Chrome drži neprikosnoveno prvo mjesto s više od 3,3 milijarde korisnika

Na vrhu liste najpopularnijih interneth preglednika u svijetu već dugo nema značajnije promjene. Googleov Chrome drži neprikosnoveno prvo mjesto s više od 3,3 milijarde korisnika. U postotku, ovim se preglednikom služi gotovo 65% internete populacije u svijetu.
No, zanimljiv se statistički događaj zbio u aprilu. Prema podacima koje je prikupio StatCounter, a obradio AtlasVPN, Appleov Safari prvi je put premašio milijardu korisnika. Njihov udio sada iznosi nešto preko 19%, a kada se taj broj pomnoži s brojem aktivnih internet korisnika u svijetu, procjena je da Safari trenutno koristi oko milijardu i 6 miliona ljudi u svijetu. Time je ovaj preglednik, nakon Chromea, postao tek drugi u istoriji koji se može pohvaliti s više od milijarde korisnika.
U usporedbi s lanjskom statistikom, ističe se kako je napredak ostvario Microsoftov Edge, pa je zasjeo na treće mjesto liste najkorištenijih preglednika, prestigavši Mozillin Firefox. Edge, prema posljednjim dostupnim podacima, broji 212 miliona korisnika. Na široj rasprostranjenosti sigurno može zahvaliti i činjenici da ga je Microsoft učinio zadanim izborom u novim Windowsima 11 i učinio mnogo toga da ga je teško ukloniti, piše Bug.hr.
Na četvrtom je mjestu Firefox, s oko 179 miliona korisnika, a slijedi Samsungov preglednik s 149 miliona korisnika (dolazi predinstaliran na njihove mobitele), te Opera sa 108 miliona korisnika.