Grand Expo: Oživljavanje sajamske industrije kao ekonomski pokretač

0
654
Održana prva sjednica Programskog i Organizacijskog odbora sajma Grand Expo koji će biti održan u Zagreb

Može li građevinska industrija odgovoriti izazovima današnjice? Jesmo li spremni na energetsku transformaciju? Možemo li prostorno uređenje i komunalne usluge prilagoditi potrebama 21. stoljeća? Što očekuju investitori i kupci?
Na ova i mnoga druga pitanja iz područja graditeljstva, arhitekture, restauracije, nekretnina, drvne industrije, namještaja, energije i energetike, rudarstva, metalske i elektro industrije, industrijske elektronike i robotike, ekologije, uređenja prostora i komunalnih usluga pokušat će se ponuditi i pronaći odgovori na Međunarodnom sajmu Grand Expo koji će se u jesen ove godine održati u Zagrebu.
Tim povodom u Zagrebu je jučer održana prva sjednica Programskog i Organizacijskog odbora Grand Expo sajma koje čine predstavnici niza državnih institucija, poslovnih i strukovnih udruženja te privrednika iz 10 zemalja regije te EU, među kojima su i Slovenija, Italija, Mađarska i Grčka. Organizatori Grand Expo sajma su Međunarodni ekonomski forum Perspektive Zagreb, Društvo za marketing i poslovne usluge Promo Global Zagreb i Delfin – Ratvoj managementa Zagreb.
“Na Sajmu Grand Expo, prema postavljenim ciljevima, svoje proizvode, usluge, inovacije, novitete, ali i potrebe te investicijske mogućnosti, predstavit će 200 izlagača iz 10-ak zemalja regije, a očekuje se oko 80.000 posjetitelja. Također, na sajmu će se održati čak 7 stručnih konferencija te donatorska konferencija za pomoć područjima stradalim u potresima u Hrvatskoj“, istaknuo je Vinko Ćuro, predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive.
Prof.dr. Velimir Srića, predsjednik Programskog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive, govorio je o važnosti oživljavanja sajamske industrije za oporavak i ekonomski razvoj.
“Ovo je zapravo neka vrsta buđenja iz zimskog sna koji nam je nametnula pandemija. Želja ovog sajma je probuditi sve ono što je u posljednje dvije godine zamrlo i to u cijeloj regiji, ali i šire“, istaknuo je prof. dr. Srića.
Prof. dr. prof. dr. Siniša Zarić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, s bogatim iskustvom u organizaciji Beogradskog sajma govorio je o važnosti poslovnog povezivanja i umrežavanja.
“Graditeljstvo, energetika, klimatizaciju i druga područja koja će biti u središtu Grand Expo sajma brzo napreduju i kontinuirano nude puno novosti. Mnogo je važnije uživo vidjeti i isprobati novitete iz ovih područja, nego ih gledati na oglasima ili virtualno“, istaknuo je prof. dr. Zarić.
Vinko Ćuro, naglasio je i značaj Grand Expo sajma za lokalnu zajednicu, Grad Zagreb i Zagrebačku županiju u kontekstu turističke promocije te sajamske potrošnje, ali i za državu u cjelini te zahvalio na podršci državnim i lokalnim institucijama, među kojima je i šest ministarstava te Grad Zagreb.
U okviru Sajma, kako je istaknuto, održat će se i Burza rada na kojoj će sudionici Sajma i drugi zainteresirani subjekti – s jedne strane, te osobe na tržištu rada – s druge strane, predstaviti svoje potrebe za radnom snagom odnosno radne mogućnosti i sposobnosti.