Grupa Triglav: U 2018. planirana bruto dobit između 80 i 90 miliona eura

0
1067
Grupa Triglav: Bruto dobit u prvom polugodištu 10,5 miliona eura

Slovenska Grupa Triglav, u okviru koje posluju i dva osiguravatelja u BiH sa sjedištem u Sarajevu i Banja Luci, predstavila je planove za 2018. godinu. Grupa planira dobit prije oporezivanja između 80 i 90 miliona eura (plan za 2017. je između 70 i 80 miliona eura), konsolidovanu bruto premiju osiguranja višu od 1 milijarde eura i kombinovani količnik na povoljnoj visini od oko 95 posto.
Prema projekcijama, poslovanje će se u 2018. godini odvijati u boljim makroekonomskim prilikama u regionu, a istovremeno može da se očekuje povećana konkurentnost tržišta osiguranja i nastavak smanjenja prihoda od investicija zbog niskih kamatnih stopa.
Grupa Triglav, vodeća osiguravajuća-finansijska grupa u Sloveniji i u regionu Adria, nastaviće u 2018. godini sa striktnim sprovođenjem svoje strategije 2017-2020. Grupa očekuje da će na području osiguranja njeno poslovanja biti pod uticajem poboljšanih makroekonomskih prilika u regionu, koje će istovremeno pokrenuti još oštriju konkurenciju na njenim tržištima osiguranja. S obzirom na izglede u 2018. godini nastaviće se nepovoljne prilike na finansijskim tržištima s niskim kamatnim stopama.
Grupa Triglav u 2018. planira više od 1 milijarde eura fakturisane konsolidovane bruto premije osiguranja (plan za 2017. je oko 930 miliona eura). Na području masovnih štetnih događaja očekuju se slični trendovi kao i proteklih godina.
Kombinovani količnik Grupe Triglav planiran je na povoljnoj visini od oko 95 posto, što je njegova prosječna ciljna strateška vrijednost. S obzirom na nepovoljno finansijsko okruženje, Grupa planira niže prihode od svog portfolija ulaganja u dionice. Investicijska politika ostaće praktički neizmijenjena i usmjerena u prioritetno utvrđivanje bezbjednosti i likvidnosti uz postizanje odgovarajuće profitabilnosti.
“Za 2018. godinu smo zacrtali ambiciozne ciljeve, planiramo višu premiju i višu bruto dobit u odnosu na planove za 2017. Uzeli smo u obzir predviđene prilike za naše poslovanje, a prvenstveno energiju ekipe i više od 5000 saradnika Grupe Triglav, koji predano i dosljedno provode cjelokupan splet strateških aktivnosti određenih do 2020. godine. Slijedeću godinu vidimo kao važan korak u pravcu naše vizije da dinamički razvijamo nove načine poslovanja, koji su temelj našeg odgovornog dugoročnog razvoja te da ujedno poslujemo profitabilno i bezbjedno”, izjavio je Andrej Slapar, presjednik Uprave Zavarovalnice Triglav.