Guverner CBBiH razgovarao s čelnicima UniCredit Group iz Milana

0
1426
Guverner Softić sa zvaničnicima UniCredit Group tokom njihove posjete CBBiH

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić primio je danas u posjetu najviše predstavnike međunarodne bankarske grupacije UniCredit Group iz Milana, izvršnog direktora UniCredita Jean Pierre Mustiera te direktora Odjela Centralne i Istočne Evrope Carla Vivaldia.
Delegaciju UniCredit Group su još činili predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka Gordan Pehar te direktorica marketinga i komunikacija UniCredit Bank d.d. Mostar Selma Riđanović-Kenović.
Ovo je, inače, prva posjeta Bosni i Hercegovini izvršnog direktora UniCredit Group. Na sastanku je bilo riječi o makroekonomskim pokazateljima, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti te usklađenosti finansijske i bankarske regulative s regulatornim modelima i praksama.
Tokom sastanka, guverner CBBiH je istakao da su zakoni o bankama u oba bh. entiteta usvojeni prije nešto više od godinu dana i u u najvećoj mogućoj mjeri usaglašeni s EU direktivama i Bazelskim principima. Trenutne aktivnosti su usmjerene na razvoj strategije za implementaciju Bazela III, saopćeno je iz CBBiH.
Guverner Softić je ukazao na činjenicu da model valutnog odbora i dalje predstavlja najprikladnije rješenje za BiH koje daje osnovu za integraciju ekonomskog prostora u monetarnoj sferi i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti. Od uvođenja valutnog odbora do danas zabilježena su kontinuirana pozitivna kretanja svih bitnih makroekonomskih i pokazatelja koji se odnose na bankarski sektor u BiH.
“CBBiH je u potpunosti izvršila jednu od svojih osnovnih funkcija – postigla je i očuvala stabilnost domaće valute, dok je vanjska stabilnost osigurana uspješnim održavanjem fiksnog deviznog kursa i redovnim servisiranjem vanjskog duga BiH koji CBBiH obavlja u funkciji fiskalnog agenta države”, rekao je guverner Softić.