Henkel šestu godinu zaredom organizuje projekt ’Zajedno za čiste vode BiH’

0
500
Nakon Drine, članovi RK Bosna će u julu i augustu vaditi otpad iz Boračkog jezera te rijeka Željeznice i Bosne

Prva u nizu ovogodišnjih akcija ekološkog projekta ‘Zajedno za čiste vode BiH’, provedena je na rijeci Drini kod Višegrada, u nedjelju, 12. jula.
Čvrsti otpad iz ovog dijela Drine, poput plastične i staklene ambalaže, automobilskih guma i limarije, te dijelova bijele tehnike, samo je dio smeća kojeg su iz korita rijeke izvukli ronioci Ronilačkog kluba Bosna. Sav otpad propisno je zbrinut kako bi se zaštitio ekosistem i kako bi sadašnje i buduće generacije mogle uživati u čistoći i ljepoti ove rijeke.
Kompanija Henkel već šestu godinu zaredom organizira ovaj projekt s ciljem čišćenja bh. rijeka i jezera od smeća i podizanja svijesti javnosti o važnosti njegovog pravilnog odlaganja. Kao i prethodnih godina, akcija se sprovodi u saradnji sa Ronilačkim klubom Bosna, kompanijom Bingo i kompanijom Eko život.
“Održivost i zaštita životne sredine su među ključnim vrijednostima kompanije Henkel, te je izuzetno važno da podstičemo projekte koji imaju dugoročni efekt na lokalnu zajednicu”, izjavio je Admir Suljević, Head of Key Account Management u kompaniji Henkel.
Nakon Drine, članovi RK Bosna tokom mjeseca jula i augusta zaronit će ispod površine Boračkog jezera te rijeka Željeznice i Bosne kod Sarajeva, kako bi uklonili smeće i iz ovog prirodnog blaga.
“U akciji čišćenja rijeke Drine kod Višegrada učestvovalo je 16 ronilaca. Izvadili smo više od 120 vreća smeća, što je pokazatelj da i dalje treba intenzivno raditi na razvijanju svijesti o pravilnom odlaganju otpada kod stanovništva“, istakao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.
Kompanija Bingo, jedan od partnera projekta ‘Zajedno za čiste vode BiH’, u svojim prodajnim centrima organizirala je prodajnu akciju Henkelovih proizvoda Persil, Bref i Somat, a dio sredstava od njihove prodaje usmjeren je na čišćenje rijeka i jezera BiH.
“Vjerujemo da će ove ekološke akcije, ukoliko se budu radile kontinuirano, doprinijeti stabilizaciji ekološke slike naših voda“, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanije BIngo.
Procesuiranje otpada iz bh. voda, uz poštivanje svih ekoloških standarda, povjereno je kompaniji Eko život. U narednom periodu planirane su još tri akcije čišćenja rijeka i jezera.