Herbal Spa investicijom u zasade lavande ušla u oblast proizvodnje ljekovitog bilja

0
167
Lavanda i njen miris opušta i smiruje, a antiseptička svojstva djeluju na kožne nečistoće

Herbal Spa, vodeći brend u oblasti spa i wellness usluga u Bosni i Hercegovini, investicijom u zasade lavande u okolini Visokog pokrenula je proizvodnju ljekovitog bilja i zdravih sirovina za vlastite potrebe. Ove godine dospijevaju prvi prinosi 16.000 sadnica lavande od koje će se proizvoditi ulje, mirisi, sapuni i preparati za piling i masažu.
Očekuje se da će ovogodišnji prinosi biti oko 8 tona sušenog cvijeta lavande, dok bi u trećoj godini kada zasadi budu davali maskimalni urod, prinosi trebali biti duplo veći. Plan je da se u skorije vrijeme ide u širenje parcela sa trenutnih 9.000 m2 na 12.000 m2 zasada lavande.
“Osim što smo ušli u vlastitu proizvodnju ljekovitog bilja, Herbal Spa sve potrebne kvalitetne sirovine koje je moguće nabaviti kod nas, nabavlja od domaćih dobavljača. Što se ne proizvodi u BiH, nabavlja se iz strogo kontrolisanih geografskih područja iz cijelog svijeta. Upravo ova kombinacija – domaće i svjetsko a najbolje, daje novi kvalitet i novu vrijednosti. To kao i kvalitet i raznovrsnost usluga koje pružamo, zapravo je dodana vrijednost koja Herbal Spa čini liderom u spa i wellness uslugama na domaćem tržištu a i šire”, kaže Amer Osmanković, izvršni direktor Herbal Group.
Poznata su ljekovita svojstva lavande. Lavanda i njen miris opušta i smiruje, a antiseptička svojstva djeluju na kožne nečistoće. Eterično ulje lavande lijek je za razne vrste bolova. Masaža uljem lavande utiče na bolove u zglobovima. Lavandino ulje se koristi kada postoje poteškoće u disanju, kod infekcije grla, gripe, kašlja, prehlade, astme, začepljenja sinusa, bronhitisa, itd.
Osim vlastitog uzgoja lavande, Herbal Spa namjerava ući u proizovdnju i ostalih sirovina i ljekovitog bilja za vlastite potrebe kao što je zova.
Herbal Spa članica je Herbal Group. Herbal Spa je međunarodni brend i vodeći je u oblasti spa usluga u BiH, sa jedinstvenim konceptom beauty i relax tretmana. Herbal Spa ima 36 poslovnica u Kuvajtu, a uskoro se otvaraju tri nova centra u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu. Herbal Spa nudi više od 25 vrsta masaža kao i parna kupatila za relaksaciju. Beauty program obuhva tatretmane lica, depilacije, njegu tijela i kose, manikir i pedikir. Herbal Spa jedini na tržištu ima u ponudi Marokansko kupatilo, uz Tunižansko, Herbal, Jagoda, Čokoladno i Lavanda kupatilo.