Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom, BiH će biti dio Balkan Clustera

0
1322
Zajedničko ulaganje Hitachi i ABB: Zvanično počela s radom kompanija Hitachi ABB Power Grids

U skladu sa sporazumom potpisanim polovinom decembra 2018. godine, društva Hitachi i ABB objavila su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids.
U novonastalom poslovnom subjektu Hitachi drži 80,1% dionica (s poslovanjem od oko 10 milijardi američkih dolara), dok ABB sudjeluje u preostalom dijelu.
Novim predsjednikom Uprave imenovan je Toshikazu Nishino, koji je ujedno i izvršni potpredsjednik Hitachija, dok je Claudio Facchin imenovan izvršnim direktorom. Primarni cilj novog upravljačkog tima Hitachi ABB Power Gridsa, čije je sjedište registrirano u švicarskom Zürichu, bit će osiguravanje kontinuiteta poslovanja.
Hitachi i ABB, djelujući kao dvije ugledne kompanije koje sudjeluju u zajedničkom ulaganju, imaju za cilj stvaranje novog globalnog predvodnika u sektoru energije, pri čemu partnerstvo s Hitachijem pruža novonastaloj kompaniji mogućnost razvoja na područjima kao što su mobilnost, pametni gradovi, industrija, skladištenje energije i podatkovni centri.
Pored navedenog, pruža se i finansijska podloga za finansiranje ambicioznih projekata te omogućava pristup Japanu, trećoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Nina Dusper Sušić imenovana za direktoricu Balkan Clustera

Hitachi ABB Power Grids zapošljava 36.000 ljudi u 90 zemalja. Sa sjedištem u Švicarskoj, kompanija u regiji posluje objedinjen u Balkan Cluster koji sačinjavaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.
Dosadašnja voditeljica poslovanja zaštite i upravljanja te finansijski kontrolor Nina Dusper Sušić preuzela je funkciju generalnog direktora Balkan Clustera.