HR: Dobit banaka u prvom kvartalu 1,66 milijardi kuna

0
916
Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim hartijama banaka

Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,66 milijardi kuna, što je znatno bolji rezultat nego u istom razdoblju lani kada je pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora dobit banaka iznosila 448,5 miliona kuna, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB), prenosi Hina.
Podaci HNB-a temelje se na podacima koje joj daju same banke, a na ovogodišnjem su popisu 24 banke, što je dvije manje nego krajem marta 2017. Naime, na popisu više nema Štedbanke, čiji su dioničari krajem 2017. donijeli odluku o redovnoj likvidaciji te Tesla štedne banke, nad kojom je 30. marta ove godine otvoren stečajni postupak.
U odnosu na podatke HNB-a s kraja prvog kvartala prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja porasla je za čak 269,1 posto, odnosno s lanjskih 448,5 miliona na 1,66 milijardi krajem marta ove godine.
Najveću je bruto dobit u prvom tromjesečju ove godine iskazala najveća banka, Zagrebačka banka. Ta je banka iskazala dobit prije poreza u iznosu od 465,1 milion kuna, dok je u isto vrijeme lani bilježila gubitak od 229,4 milioa kuna, na što je utjecalo povećanje vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima te rezervacija.
U prvom kvartalu ove godine smanjen je broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, lani je od ukupno 26 banaka s gubitkom u prva tri mjeseca poslovalo deset banaka, a ove godine od 24 banke gubitak je zabilježilo njih pet. Njihov ukupan kvartalni gubitak iznosi 24,4 miliona kuna, od čega se gotovo polovina ili 11,3 miliona kuna odnosi na gubitak Veneto banke.
Po podacima HNB, pet stambenih štedionica u prvom je tromjesečju ove godine poslovalo s bruto dobiti u ukupnom iznosu od 15,3 miliona kuna.
Tako su sve kreditne institucije u Hrvatskoj – 24 banke i pet stambenih štedionica, prvo tromjesečje zaključile s ukupnom bruto dobiti od 1,67 milijardi kuna.