Hrvatska: Banke do kraja godine ukidaju minuse po računima, nude skupe kredite za pokrivanje

0
523
Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim hartijama banaka

Nakon što je Hrvatska narodna banka (HNB) krajem jula najavila da će se mijenjati režim odobravanja minusa na tekućem računu, na adrese građana počela su da stižu obavještenja banaka da će im za dva mjeseca ili najkasnije od početka iduće godine smanjiti takozvane prećutne minuse.
Kako piše zagrebački Večernji list, klijentima banke istovremeno nude kredite na godinu dana kojim će zatvoriti iznos smanjenog prekoračenja. Banke, naime, nude dvije vrste minusa – dopuštene i prećutne. Dopuštene koristi samo 32.000 građana, a prećutne njih čak 840.000 i njihovo će smanjenje značiti veliki udar na standard.
HNB tvrdi da pokreće izmjenu zakona kako bi korisnike prećutnih minusa zaštitili od previsokih kamata, ali ostalo je nejasno kako su se ljudi uopšte našli u situaciji da im banke zaračunavaju kamatu koja je dva puta viša od zakonom najveće dopuštene?
Kamate na prećutna prekoračenja kreću se, naime, od 8,11 do šokantnih 17,4 odsto. U prosjeku su oko 11 odsto. A zakon koji su donijeli bivši ministri finansija Slavko Linić i Boris Lalovac zabranio je bankama da građanima zaračunavaju kamate iznad najveće dopuštene, što je trenutno 8,11 odsto, prenosi portal Bonitet.com.
U situaciji kad je kamatna stopa na štednju oko 0,005 odsto, a država se u avgustu zadužila uz kamatu od 0,01 odsto, zaračunavanje kamate na prećutne minuse od 11, 15, 17,4, ali i od 9 odsto izgleda kao pljačka, navodi zagrebački Večernji list.