Hrvatska i RS potpisale protokol o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu

0
611
Iz Zarubežnjefta navode da neće biti otpuštanja radnika u Rafineriji nafte Brod

Protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu danas su potpisali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.
Potpisivanju protokola bila je prisutna i Željka Cvijanović, premijerka RS koja je istakla da je Republika Srpska nadležna za energetiku i infrastrukturu i ima pravo potpisati određene sporazume.
“Ovdje se ne govori o klasičnom međudržavnom sporazumu koji bi značio neki magistralni vod. Govorimo o projektu ograničenog karaktera koji omogućava da se dovede plin iz jedne u drugu državu za jednog poznatog korisnika uz poznate ekološke i gospodarske efekte”, rekla je Cvijanović dodajući da protokol nije usmjeren ni protiv koga u BiH.
Protokol je potpisan s ciljem rješavanja problema prekograničnog onečišćenja zraka koje dolazi u Slavonski Brod. Dosadašnja mjerenja kvalitete zraka pokazala su da je za visok nivo sumporovodika u Slavonskom Brodu najodgovornija upravo rafinerija nafte iz Bosanskog Broda.
Protokol između dviju strana omogućava da se rafinerija nafte priključi na hrvatski plinski sistem.
Ova investicija vrijedna je oko tri miliona eura, a ministar Đokić je pojasnio kako će plinovod u Rafineriju Brod dolaziti trasom postojećeg voda sa spojem na magistralni plinovod kod mjesta Slobodnica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here