Hrvatska ima u planu otvaranje granice s BiH: Na more možda već u julu

0
1517
Na Jadranu trenutno prazni apartmani i plaže, hoće li biti turista u srcu sezone?

Državljani Bosne i Hercegovine i ove godine mogu računati da dio godišnjeg odmora provedu na hrvatskom primorju.
Iako su granice još uvijek zatvorene, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli, u razgovoru za BHRT kazao je da se nada da će svi uslovi biti ispunjeni da se do 1. jula otvori i granica sa našom zemljom. Kako je pojasnio neće biti nikakvih posebnih protokola, kako na plažama, gdje neće biti boksova, niti pleksiglasa, tako ni u smještajnim objektima. Jedini uslov je da se poštuju mjere predostrožnosti i održavanje fizičke distance. O protokolu prelaska granice još nije odlučeno.
“Građani BiH moći će ljetovati u Hrvatskoj i uvijek su nam dobrodošli. Mi smo ipak susjedski narod. Mislim da ćemo sve predradnje oko protokola, graničnih prelaza, načina prelaska granica itd pripremiti do kraja maja mjeseca”, kazao je Cappelli.
Na upit oko testiranja na koronavirus i testovima koji ne mogu biti stariji od 24 sata za prelazak granice, Cappelli je kazao da su imali sastanak ministara turizma na nivou cijele Evropske unije putem videolinka, te da su tražili odgovore na nekoliko pitanja i jedno od najbitnijih bilo je protokol ponašanja prilokom prelaska granica u EU.
“Taj sličan protokol bio bi i za druge zemlje koje graniče sa zemljama EU, posebno za zemlje koje graniče sa Hrvatskom. Dali smo sebi rok do tri sedmice da nađemo zajednički jezik na nivou cijele EU, da donesemo zajednički protokol kako bi na isti način prelazili granice unutar EU. Naravno neke zemlje koje su teže pogođene one će na bilateralnim nivoima dogovarati međusobni prelaz, jer neki će se otvarati i ranije”, kazao je Cappelli.

Cappelli: Državljani BiH moći će na more u Hrvatsku vjerovatno u julu

Hrvatski ministar turizma je izrazio nadu da bi mi mogli već prvu sedmicu šestog mjeseca otvoriti granicu sa Slovenijom, a možda i nekim drugim zemljama.
“Uglavnom prva sedmica juna je planirana za otvaranje granica prema nekim zemljama ako stanje sa pandemijom bude ovako povoljno kao danas”, dodao je Cappelli.
Na upit BHRT-a kada bi turisti iz BiH mogli planirati odmor u Hrvatskoj, Cappelli je kazao da bi neozbiljno bilo govoriti o preciznom datumu, ali da se nada da će Hrvatska do početka jula otvoriti granicu sa svim zemljama u okruženju, uz poštivanje protokola i pravila.
“Neće tu ništa posebno biti osim onih mjera socijalne distance od dva metra, tako će biti i za plaže, nikakvi boksovi, nikakvi pleksiglasi, nikakve barijere na plaži. U restoranima i kafićima morat će se poštivati distanca od dva metra. U restoranima će zajedno moći sjediti bez distance članovi porodice, odnosno ljudi koji su došli zajedno na more. Ako ih je četvero, petero svi će moći biti u restoranima zajedno jer oni borave zajedno i u apartmani i doputovali su zajedno”, pojasnio je Cappelli.