Hrvatska: Manje penzije za osobe koje su radile u republikama bivše SFRJ

0
994
Prosječna penzija iznosi 431,20 KM i čini 41,54% prosječne plate u RS-u

Brojnim hrvatskim penzionerima posljednjih mjeseci na kućne adrese stižu rješenja Mirovinskog (Penzionog) zavoda kojima im se utvrđuju nove znatno niže penzije od onih koje su primali dosad.
Riječ je, čini se, uglavnom o penzioenrima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije, a kojima se tek sada 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju ažuriraju iznosi penzija, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima, piše Jutarnji list.
Prema neslužbenim podacima, radi se o oko 2000 ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u HZMO-u, što su za pojedine penzionere iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.
“Stiglo mi je rješenje prema kojem mi je mirovina od prošlog mjeseca niža za čak 1100 kuna pa ću, umjesto 3750, primati 2657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali”, kaže Antonija Z., 71-godišnja Zagrepčanka koja je krajem prošle godine od HZMO-a dobila novo rješenje o mirovini.
Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH. Kada se sve zbroji i oduzme, Antonija Z. je za suprugovih 37 godina i pet mjeseci staža naslijedila mirovinu od oko 3750 kuna. No, sukladno novom izračunu, koji se odnosi na mirovinu za decembar 2019. godine, a koja joj je isplaćena u januaru ove godine, Antonija, po novome, ostvaruje čak 1100 kuna manju mirovinu.
I ne samo to – kako bi ostvarila pravo na dio mirovine iz BiH i Srbije, Antonija mora otvoriti i devizni račun jer je riječ o uplatama iz inozemstva, navodi Jutarnji list.