Hrvatska: U prva četiri mjeseca turista 69% manje, najviše noćenja ostvarili gosti iz BiH

0
770
Prošle godine zbog uticaja pandemije zabilježeni veliki gubici u hrvatskom turizmu

U Hrvatskoj su u aprilu s 9.500 turista i 392 hiljada noćenja zabilježeni minusi od 99 i 88 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su eVisitora i Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Takvi su rezultati direktna posljedica globalne eskalacije koronavirusa te zatvorenosti granica i potpunog zastoja turističkih kretanja.
U aprilu su u eVisitoru većinom bili registrirani domaći turisti, njih oko 7.000 ili 96 posto manje nego u lanjskom aprilu, dok je stranih bilo oko 2.300 ili 99,8 posto manje.
Slično je i s noćenjima – domaćih 281 hiljada je za oko 38% manje, a stranih 110,6 hiljada noćenja je pad od 96 posto. Među stranim turistima najviše su noćenja, oko 6% od ukupnih, ostvarili gosti iz Bosne i Hercegovine te iz Slovenije 4%, a po jedan postotni udjel u noćenjima imali su Nijemci, Italijani, Ukrajinci, Rusi, Britanci i državljani SAD-a.
Gotovo 60% aprilskog turističkog prometa ostvaren je u nekomercijalnim smještajnim objektima (privatne kuće, stanovi, vikendice, vile i slično), a ostalo u komercijalnom smještaju, odnosno u tek desetak otvorenih manjih ili većih hotela u Hrvatskoj i privatnom smještaju za komercijalno iznajmljivanje.
Najviše noćenja u aprilu bilo je na području Splitsko-dalmatinske te Zadarske županije i na Kvarneru.
Veliki minusi iz aprila, i još prije i iz marta ove godine, unatoč pozitivnim pokazateljima za prva dva mjeseca 2020., utjecali su i na kumulativne brojke, pa je tako u prva četiri mjeseca turista ukupno u Hrvatsku došlo 69 posto manje nego u istom razdoblju 2019. odnosno njih 646 hiljada, navodi agencija Hina.
Ostvarenih ukupnih 2,3 miliona noćenja pad je od 59,5 posto, a s obzirom na situaciju negativni trend se može očekivati i u maju i junu, iako bi mogao biti ipak nešto umjereniji zbog popuštanja mjera za sprječavanje širenja koronovariusa od 11. maja, kada su se slijedom preporuka mogli ponovo otvoriti ugostiteljski i smještajni objekti, ali i hrvatske granice.