Vlada FBiH traži mogućnost raskida ugovora sa ‘Srebrenom malinom’

0
434
Vlada FBiH razmatrala izvještaj o radu Federalne uprave civilne zaštite od proglašenja prirodne nesreće

Vlada FBiH danas je informirana o radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH, sa izvještajem o provedenim postupcima javnih nabavki u FUCZ i njegovom dopunom.
Istaknuto je da Vlada FBiH podržava rad istražnih organa u vezi s provedenim postupcima javnih nabavki u FUCZ i sva dokumentacija kojom je Vlada FBiH do sada raspolagala je već dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
Vlada FBiH je FUCZ zadužila da joj, u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do ponedjeljka 18. maja, dostavi odgovore na sva pitanja koja su uputili federalni ministri na današnjoj sjednici.
Vlada je zadužila Federalno pravobranilaštvo da je informira o mogućnostima raskidanja ugovora sa firmom ‘Srebrena malina’ ili proglašenju ugovora ništavim.
Federalna vlada daje podršku osobi ovlaštenoj za obavljanje poslova iz nadležnosti direktora da, u što kraćem roku, osigura participaciju ostalih rukovodećih službenika s ciljem konsolidacije Federalne uprave civilne zaštite i o tome je informira.
Danas je, također, prihvaćeno i nekoliko desetina informacija kojima su federalna ministarstva i druge federalne institucije, s ciljem realizacije zaključka od 30.4.2020. godine, izvijestile Vladu o javnim nabavkama provedenim nakon proglašenja stanja nesreće.