Hrvatska u tri kvartala lani izgubila 5,12 milijardi eura prihoda od turizma

0
470
Prošle godine zbog uticaja pandemije zabilježeni veliki gubici u hrvatskom turizmu

Pandemija koronavirusa odnijela je Hrvatskoj u tri kvartala 2020. godine čak 5,12 milijardi eura prihoda u turizmu, iako je prošla turistička sezona bila bolja od one kojoj se nadala većina i turističkih radnika.
Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila je 4,31 milijardi eura, dok je u istom periodu 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9,43 milijardi eura. Pad je veći od 54 posto.
Samo u trećem kvartalu, turistički udarnom, Hrvatska je lani ostvarila prihode koji su za 3,25 milijardi eura manji nego u istom periodu 2019. godine. Prihod je u trećem kvartalu 2019. bio 6,626 milijardi eura, dok je lani ostvareno 3,37 milijardi eura.
Koliki će biti ukupni gubitak prihoda u turizmu u prošloj godini pokazat će se kad HNB objavi podatke o platnoj bilanci za cijelu godinu, ali podaci po kojima je Hrvatska u turizmu u prvoj polovini godine odnosno do kraja juna prošle godine ostvarila gotovo dvije milijarde eura prihoda manje nego u istom periodu 2019. godine, te da za ljetne sezone ostala bez još 3,25 milijardi eura moraju stvarati zebnju pri pomisli da se ponovi još jedna takva turistička sezona, piše riječki Novi list.