KS: Konstituisano Savjetodavno tijelo za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije

0
233
Savjetodavno tijelo za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije održalo prvi radni sastanak

Savjetodavno tijelo za ekonomska i privredna pitanja za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa na području Kantona Sarajevo održalo je konstituirajući sastanak.
Ovo tijelo nedavno je formirala Vlada KS, a ima 15 članova. Uz ministra privrede KS Adnana Delića, u njegovom sastavu su stručnjaci iz oblasti ekonomije i raznih grana privrede, kao i predstavnici određenih udruženja i asocijacija.
Na prvoj radnoj sjednici ukazano je na brojne probleme i konkretne načine pomoći realnom sektoru, od najugroženijih djelatnosti do načina privlačenja novih investicija u djelatnostima koje i u pandemiji bilježe značajan rast.
“Ministarstvo je s ciljem pomoći privredi već pokrenulo aktivnosti, kao što su subvencioniranje tradicionalnih zanata, poticaji poljoprivredi, izgradnji infrastrukture u poslovno-industrijskim zonama. Ažuriraju se i poticaji maloj privredi, te formira ovo savjetodavno tijelo koje će imati važnu ulogu u donošenju budućih odluka i raspodjeli budžetskih sredstava za privredu”, izjavio je ministar Delić te dodao da članovi Savjetodavnog tijela neće primati novčanu naknadu za svoj rad.
Predsjednik Muamer Halilbašić je kazao da u radu ovog tijela učestvuju predstavnici svih ključnih privrednih grana u Kantonu.
“To su predstavnici djelatnosti koje su najviše pogođene pandemijom, kao što je turizam, ali i IT sektor, te izvozno orijentisanih i na znanju baziranih usluga koje ne bilježe pad, potom prerađivačke industrije, malih i srednjih preduzeća, obrta itd. Pred nama je ozbiljan posao, a radit ćemo i na izradi strategije razvoja Kantona Sarajevo”, naveo je Halilbašić.