Atlantic Grupa ostvarila 700,3 miliona eura prihoda od prodaje

Neto dobit iznosi 45,6 miliona eura i bez jednokratnih stavki rasla je 13,3% u odnosu na prethodnu godinu, dok nominalno bilježi pad od 12,3%

0
289
Značajan rast prihoda Atlantic Grupe u prvom polugodištu

Poslovanje Atlantic Grupe pokazalo je tokom 2020. godine visok nivo stabilnosti, uprkos poremećajima uzrokovanim pandemijom Covid-19. Kompanija je ostvarila 700,3 miliona eura prihoda od prodaje, što je pad od 3,3% u odnosu na 2019. No, ako isključimo uticaj prihoda dezinvestiranog*poslovanja uporedivi prihod je ostao gotovo na nivou prošle godine uz blagi pad od 0,4%.
Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 95,5 miliona eura i niža je za 8%, dok je bez jednokratnih stavki rasla 4,6% na 100,7 miliona eura. Neto dobit iznosi 45,6 miliona eura i bez jednokratnih stavki rasla je 13,3% u odnosu na prethodnu godinu, dok nominalno bilježi pad od 12,3%.
“Stabilna finansijska pozicija, optimizacija poslovnih procesa i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su nam da održimo kontinuitet poslovanja i sigurnost radnih mjesta, aktivno se uključimo u pomoć zajednici u borbi protiv koronavirusa, te poboljšamo profitabilnost uz minimalne negativne posljedice na konsolidirane prihode i rekordno nisku zaduženost. Uprkos krizi nastavljamo i daljes planiranim ulaganjima u razvoj poslovanja“, izjavio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Najviše rasli Argeta, Farmacia i Donat

Najveći rast prihoda od prodaje među poslovnim područjima ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 15,1%, apotekarski lanac Farmacia s rastom od 4,5% i Donat Mg s rastom od 2,7%. Kafa se s 21,1% udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u 2020. godini ostvarila je blagi pad prihoda od 2,6%, uz povećanje profitabilnosti.
Među tržištima najznačajniji rast od 14,2% ostvarila su ključna evropska tržišta, najviše Austrija i Švicarska, a rasla su i tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova.
Osim krize, godinu su obilježila i brojna priznanja i nagrade. Atlantic Grupa je u 2020. Peti najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj prema istraživanju kompanije MojPosao, te najpoželjniji poslodavac mladima u Srbiji u kategoriji hrane i pića. Cedevita je, pak, po Ipsosovom istraživanju u 2020. najtraženiji brend bezalkoholnih pića u Hrvatskoj i Sloveniji, te drugi u Srbiji.
Na 12. Fininoj dodjeli nagrada Atlantic je ponio titulu najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika, dok je na 11. dodjeli nagrada u organizaciji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze dobio prvu nagradu za odnose s investitorima.

Korporativne obveznice vrijedne 40 miliona eura

Krajem godine Atlantic je izdao korporativne obveznice u iznosu od 40 miliona eura s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 0,875%, što je istorijski najniža kamata ostvarena u nefinansijskom sektoru na hrvatskom tržištu kapitala.
U 2021. godini kompanija će se nastaviti fokusirati na jačanje pozicije prepoznatljivih regionalnih brendova, internacionalizaciju (primarno Argete i Donata), stvaranje novih brendova, razvoj distribucijskog poslovanja te nastavak dezinvestiranjanestrateških poslovnih operacija i moguća spajanja i akvizicije, saopćeno je.