Sastanak u Vladi FBiH: Obnovljen dijalog sindikata i poslodavaca

0
407
Na sastanku je posebna pažnja posvećena razmatranju Nacrta zakona o štrajku

Na inicijativu predsjednika Sindikata metalaca FBiH Bajre Meleza u zgradi Vlade FBiH održan je sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnih ministara rada i socijalne politike Veska Drljače i energije rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima grupacije industrijskih sindikata iz metalske industrije, elektroprivrede, građevinarstva, tekstila i kože, šumarstva i rudarstva. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.
Razgovarano je o setu zakona koji su od posebnog interesa za radnike. Predstavnici sindikata pozdravili su odluku Vlade kojom su u Budžetu FBiH predviđena sredstva za uvezivanje radnog staža, te iznijeli zahtjev da budu i uvećana ako to bude potrebno. Također je istaknuta važnost što hitnijeg usvajanja Zakona o sigurnosti na radu koji je već duži period u parlamentarnoj proceduri.
Posebna pažnja posvećena je razmatranju Nacrta zakona o štrajku, te istaknuta potreba da se sva preostala sporna pitanja usaglase između predstavnika sindikata i poslodavaca u što kraćem periodu. Na kraju je zaključeno da socijalni dijalog nema alternativu, da ga u narednom periodu treba intenzivirati i da rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH ne može biti talac nikakvih politika kao ni nefunkcioniranja Saveza samostalnih sindikata BiH, što je trenutno slučaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here