Mostarskom Aluminiju isključena struja: Ima li spasa za ovu kompaniju?

0
585
Finansijska konsolidacija Aluminija Mostar obuhvata izmirenje dugovanja u iznosu od 389,2 miliona KM

Mostarski Aluminij ugašen je u ponoć, nakon što je isključen s elektroenergetske mreže. Dio radnika gašenje Aluminija je dočekao u krugu kompanije.
Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug ove kompanije iznosi gotovo 400 miliona KM, od čega se više od polovine odnosi na dug za električnu energiju.
Radnici Aluminija su u utorak skoro pet sati držali u blokadi magistralni put M-17 u Salakovcu, sjeverno od Mostara, a nešto ranije i južni prilaz gradu u znak protesta zbog kraha kompanije.
Nešto ranije iz Sindikata su optužili Upravu za loše rukovođenje firmom, kao i visoke plate članova Uprave te kompanije premda je Aluminij poslovao loše već druže vrijeme. Radnici su optužili da im se niko od hrvatkih predstavnika u vlasti nije obratio, prenosi agencija NAP.
Vlada Federacije BiH u Aluminiju (koji je zapošljavao oko 900 radnika) ima udio od 44 posto, 12 posto vlasništa ima Vlada Hrvatske, dok ostatak imaju mali dioničari.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas će održati press-konferenciju o novonastaloj situaciji u Aluminiju d.d. Mostar, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.