Renault Megane R.S. Trophy Kup vozit će se u Hrvatskoj, BiH i Srbiji

0
1195
Potencijalni vozači su oduševljeni predstavljenim Renault Megane R.S. Trophy vozilom na Grobniku

Prvi službeni susret organizatora i učesnika budućeg Renault Megane R.S. Trophy kupa održan je jučer na Grobniku. Uz podršku Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) te Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKSS), glavni organizator kupa Aleksandar Rajkov predstavio je buduće međunarodno natjecanje koje će se sljedeće tri godine (2020.-2022.) voziti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.
Riječ je o kup natjecanju u kojem će učesnici iz navedenih zemalja voziti identične Renault Megane R.S. Trophy automobile od 300 KS, čime će ovo biti uvjerljivo najatraktivniji i najbrži kup u istoriji ovih prostora.

Renault Megane R.S. Trophy ima modificiran Cup ovjes u odnosu na standardni Megane R.S.

Posebnu draž i natjecateljsku neizvjesnost dat će mu velik broj vozača iz regije. Očekuje se da se na svakoj utrci pojavi između 20 i 25 vozila. Vozit će se najmanje 12 utrka tokom sezone, tokom šest natjecateljskih vikenda. Kup će se voziti u Zagrebu, na Grobniku, u Banja Luci, Novom Sadu te Beogradu na legendarnom Ušću uz opciju dodataka u vidu zvučnih staza poput Hungaroringa, Slovakiaringa i sličnih.
Od naših vozača većina je poznata iz prijašnjih kup natjecanja. Radi se o dobro poznatim gentlemen driverima poput Tomislava Sajka, Božidara Tomulića, Veljka Bubičića, Đanija Varljena, Juraja Puškara, Filipa Križanića-Bijelića i mnogih drugih.
Organizator natjecanja je Auto klub Star Racing iz Fažane koji je zahvaljujući uvozniku Renault Nissan Hrvatska d.o.o. dobio posebne uvjete nabavke ovih jedinstvenih vozila kako bi se u natjecanje uključio što veći broj vozača. Za eventualno finansiranje brine se UniCredit Leasing koji je osigurao posebno povoljnu liniju leasinga za sve zainteresirane za nabavku takmičarskih Trophy vozila.

Megane R.S. Trophy ima 1,8-litarski turbo motor i ručni 6-stepeni mjenjač

“Potencijalni vozači su oduševljeni predstavljenim Renault Megane R.S. Trophy vozilom na Grobniku. Istaknuo bih i dobru suradnju s UniCredit Leasing Croatia, odnosno s Bogdanom Drakulićem. Moram spomenuti i da je HAKS podržao ovaj veliki projekt, uz člana Upravnog odbora Miroslava Krpana. S ponosom mogu izjaviti da će Alpe-Adria Kup biti zaista međunarodno natjecanje, jer smo i u pisanoj formi dobili podršku predsjednika SAKSS-a Staniše Lazarca, te da će iz Srbije i Crne Gore u Kupu učestvovati minimalno 10-ak vozača”, rekao je predsjednik AK Star Racing Aleksandar Rajkov.
Renualt Megane R.S. Trophy ima 1,8-litarski motor s potpuno novim turbo punjačem i ručnim 6-stepenim mjenjačem. Snaga motora je 300 KS, okretni moment 400 Nm, za prijenos snage na podlogu brine vrhunski Torsen diferencijal sa zaustavljačem, dok su za sigurno zaustavljanje zadužena Brembo četveroklipna kliješta koja stiskaju Bi-metal narezane diskove.
Posebnost Trophy-a je 4Control sistem upravljanja stražnjom osovinom, još dodatno spuštena karoserija te modificiran Cup ovjes u odnosu na ‘normalni’ Megane R.S.
Ubrzanje od 0-100 km/h je za svega 5,7 sekundi, a dostiže maksimalnih 260 km/h.
Očigledno, čekaju nas vrlo uzbudljive tri sezone vrhunskih borbi na stazama diljem regije.