Hrvatske banke će kompanijama naplaćivati negativne kamatne stope

0
388
HNB: Banke u Hrvatskoj povećale dobit čak za 50 posto

Negativne kamate na novac koji neko ima položen u banci stigle su i u Hrvatsku, zasad ih banke nazivaju naknadama za držanje novca na računima, naplaćuju ih ili će ih početi naplaćivati isključivo pravnim osobama i to samo na račune i depozite u eurima.
Da je ta praksa, koja je već neko vrijeme na snazi u eurozoni, stigla i u Hrvatsku, potvrdila je Novom listu Hrvatska narodna banka (HNB), ali nisu otkrili koje su banke posegnule za tim i u kojem se rasponu, barem prema podacima koje oni imaju, ta naknada zasad kreće.
Još krajem prošle godine banke su u Hrvatskoj počele podizati različite naknade klijentima, i kompanijama i građanima, neke su uvele i nove naknade, a sada na hrvatsko tržište ulazi i negativna kamatna stopa.
“Hrvatska narodna banka upoznata je s namjerom pojedinih poslovnih banaka da počnu naplaćivati naknade za držanje sredstava na računima u eurima korporativnih klijenata. Prema najavama banaka takve bi se naknade obračunavale u prcentu od iznosa koji se drži na računu. Važno je naglasiti da se dosadašnje informacije odnose isključivo na račune pravnih osoba i to u eurima, a ne i na račune fizičkih osoba kao niti na kunske račune”, poručuju iz HNB-a, prenosi portal SEEbiz.eu.
Otkrivaju i da su poslovne banke tu svoju namjeru obrazložile time da i same plaćaju negativnu kamatnu stopu na sredstva u eurima koja drže u poslovnim bankama eurozone, ali i kod HNB-a u sistemu TARGET2-HR.