Apple u tri mjeseca prodao iPhonea za gotovo 48 milijardi dolara

Apple je od prodaje svojih proizvoda i usluga zaradio 89,6 milijardi dolara u prva tri mjeseca

0
838
Prodaja iPhonea ide solidno, ali ne i Macova koji su zabilježili pad prodaje za 34%

Apple je objavio svoje poslovne rezultate za prva tri mjeseca 2021. godine, koje oni u svom fiskalnom kalendaru nazivaju drugim kvartalom. Prijavili su tako, unatoč pandemiji, porast prihoda od čak 54% u odnosu na isti period prošle godine, što znači da su od prodaje svojih proizvoda i usluga prihodovali čak 89,6 milijardi dolara u prva tri mjeseca.
Ako se gleda po glavnim segmentima, najznačajniji doprinos ovom rezultatu dala je prodaja iPhonea – na račun njih Apple je ostvario prihod od 47,94 milijarde američkih dolara (iako su analitičari očekivali oko 41 milijarde). Ovaj rezultat je čak za 65,5% bolji nego u prvom tromjesečju prošle godine. Očekuje se da će Apple tokom 2021. godine isporučiti ukupno oko 220 miliona iPhonea.
Od raznih pretplata i usluga prihodi su iznosili 16,9 milijardi, a od nosivih uređaja 7,8 milijardi dolara. I ova dva segmenta nadmašila su očekivanja Wall Streeta. Prodaja Mac računara u proteklom kvartalu donijela je Appleu 9,1 milijardi, a iPada 7,8 milijardi dolara prihoda.
Apple je u istom periodu ubilježio i oko 24 milijarde dolara neto pozitivnog novčanog toka, od čega je 23 milijarde već vraćeno dioničarima kroz kvartalnu dividendu. Kad je riječ o sljedećem tromjesečju, kompanija najavljuje dividendu od 0,22 dolara po dionici, odnosno 7% višu nego je planirano, koja će biti isplaćena u maju, prenosi Bug.hr. Dodatno, uprava je odobrila i novi program otkupa vlastitih dionica, za što će kompanija izdvojiti 90 milijardi dolara – pa će i time biti povećana vrijednost slobodnih dionica na tržištu.
Po objavi finansijskog izvještaja dionica Applea dobila je oko 4% na vrijednosti. Trenutno se njome trguje po cijeni od oko 133 dolara, što tržišnu valuaciju kompanije postavlja na oko 2,25 biliona dolara.