Održan Prvomajski protestni marš STBIH: Imaju li trgovci šansu da ikada više rade kao ljudi, a ne robovi?

0
318
Na Prvomajskom maršu STBIH izrazio protest zbog lošeg položaja radnika trgovine i uslužnih djelatnosti

Protestnom vožnjom i simboličnim okupljanjem u Velikom parku u Sarajevu, uz podršku velikog broja građana, danas je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) na Međunarodni praznik rada pokušao skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru.
Prvomajskim protestnim maršom pod sloganom ‘I grob, i rob! Šta nam još spremate?’, STBIH je podsjetio na osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike.
Na maršu je posebno skrenuta pažnja na radnice i radnike iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti koji i danas rade. Poslodavcima i vlastima učesnici marša poslali su simbolične poruke transparentima: Dosta smo radili za vas! Red je da počnemo živjeti od svoje plate!, Koji je danas dan? Nama opet radni!, I trgovci umiru od koronavirusa! Šta je s našim vakcinama?…

Beširović dala podršku i kolegama iz drugih sektora u borbi za radnička prava

Predsjednica STBIH Mersiha Beširović kazala je da na 1. maj pitaju sve one koji mogu, ako to hoće, promijeniti realnost u kojoj rade i žive radnici u ovom sektoru, imaju li trgovci šansu da ikada više rade kao ljudi, a ne robovi?
“Naša borba traje 365 dana. Danas vas samo podsjećamo na nju. Na ovaj dan želimo iskazati svoju podršku i svim našim kolegama i kolegicama iz drugih sektora čija borba za radnička prava traje, kolegama rudarima koji su protestvovali jutros, našim kolegicama i kolegama zdravstvenim radnicima koji se bore za kolektivne ugovore…“, kazala je Beširović.
Predsjednica STBIH kazala je i kako postoje oni loši i dobri poslodavci.
O tome koliko je radnicama i radnicima u trgovini važna podrška javnosti i svakog pojedinca govorila je aktivistica i angažirana novinarka Rubina Čengić. Ona je kazala da je podržala današnji skup iz duboke ljudske solidarnosti.
“Želim podržati 150.000 ljudi koji rade u trgovini i uslužnim djelatnostima, ali i njihove zahtjeve prema vlastima. Važno je da vratimo vjeru u sindikalni pokret, koji je jedini način da radnici zaštite svoja radnička i ljudska prava. Samo zajedno možemo da sačuvamo svoje dostojanstvo“, kazala je Čengić.
STBIH je petak uputio i dopis predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH kojim je zatraženo da se izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini uvrste na dnevni red, kao i zahtjev za održavanje hitne sjednice na temu položaja zaposlenih u realnom sektoru, s fokusom na minimalnu plaću. Dopis je upućen i Udruženju poslodavaca FBiH sa zahtjevom da se nastave pregovori o kolektivnim ugovorima.