Hrvatski turizam se ipak oporavlja nakon aprilskog pada od 70%

0
683
Prihodi od turista u prvom polugodištu 2022. veći za 117 posto u odnosu na isti period lani

U Hrvatskoj je u prva četiri mjeseca ove godine boravilo 605 hiljada turista, koji su ostvarili 1,5 miliona noćenja, što je za 70 posto manje nego u istom periodu 2019. godine, podaci su Zavoda za statistiku RH.
Posebno je teška situacija bila u aprilu, kada je došlo do ogromnog pada turističkih noćenja od čak 99 posto u odnosu na april 2019., dok je broj turista u komercijalnom smještaju bio manji za čak 99,8 procenata, prenosi agencija Hina.
Domaći turisti su sa 1.483 dolaska i 8.062 noćenja u tim objektima u aprilu bili u minusu od 99, odnosno 98 posto respektivno, dok je stranih turista bilo 758 ili 99,9 posto manje, a ostvarili su 26.001 noćenja, što je 99 procenata manje nego u istom mjesecu lani.
Ipak, najnoviji podaci pokazuju da u Hrvatsko boravi sve više turista nakon otvaranja granica i popuštanja mjera uvedenih zbog pandemije Covid-19.
Prema navodima eVisitora, u Hrvatskoj trenutno boravi 92 hiljade turista ili oko 20 hiljada više nego prije početka ovog produljenog vikenda, a većina ih je ili 66,5 hiljada stranih gostiju.
Povećanje dolazaka turista ove sedmice bilo je očekivano zbog otvaranja granica i popuštanja mjera, ali i produljenog vikenda ‘oslonjenog’ na blagdan Tijelova (četvrtak, 11. juni), ističu u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Podaci eVisitora pokazuju i da se top tržišta u hrvatskom turizmu pomalo i polako vraćaju ‘na staro’. Naime, po eVisitoru, prva četiri strana tržišta s kojih je trenutno najviše turista u Hrvatskoj su Njemačka, Slovenija, Austrija i Češka, koji i inače drže te pozicije, samo ih je sada znatno manje u odnosu na brojke koje su posljednjih godina bile uobičajene u ovo vrijeme.
Većina turista koji su trenutno u Hrvatskoj smješteno je u objektima u domaćinstvu, potom u kampovima, a onda i u hotelima.
Destinacije u kojima ih je najviše su Rovinj, potom Vir, koji je cijelo vrijeme zatvorenosti zbog koronavirusa imao najviše turista. Mali Lošinj je po posjećenosti turista na trećem mjestu, a slijedi ga Medulin, jako istarsko odredište s dosta kamping, ali i drugih kapaciteta, podaci su eVisitora.