HTC Vive predstavio Vive Cosmos, u Evropi dostupan od 3. oktobra

0
933
Nova modifikacija proširuje funkcionalnost Vive Cosmos-a Vive korisnicima koji već imaju baznu stanicu

HTC Vive danas je predstavio karakteristike, funkcionalnost i dostupnost novog Vive Cosmosa. Vive Cosmos je najnoviji premium sistem virtualne realnosti, baziran na PC-u, koji donosi sasvim novi nivo pristupačnosti i lakoće korištenja korisnicima.
Sistem je koncipiran tako da se razvija uz svoje korisnike koristeći potpuno modularnu prednju ploču koja može da promijeni funkcionalnost samog uređaja. Takav je slučaj i sanajavljenom modifikacijom Vive Cosmos External Tracking. Cosmos ćeu Evropi biti dostupan od 3. oktobra.
Vive Cosmos je napravljentako da udovolji potrebama VR (virtualnih) kupaca. Potpuno novi Vive sistem praćenja nudi pojednostavljeno podešavanje koje omogućava brži i lakši ulazak u VR nego ikada prije, sa šest senzora kamere za široko i precizno praćenje iznutra.
Cosmos karakterizira kombinirana rezolucija od 2880 x 1700 piksela, koja predstavlja povećanje od 88% u odnosu na originalni Vive, samim time pružajući kristalno čist tekst i grafiku. Potpuno novi LCD paneli smanjuju udaljenost između piksela, a u kombinacijisu sa stvarnim RGB ekranima,minimiziraju iskustvo tzv. screen-door efekta (SDE).
Jedinstveni preklopni (flip-up) dizajn omogućava korisnicima iznimno brz prijelaz između stvarnosti i virtualne stvarnosti, pritom neometajući virtualno putovanje. Vrhunska ergonomija i udobnost omogućavaju mnogo duža VR iskustva, a integrirane slušalice omogućujuiznimno kvalitetan zvuk. Cosmos nudi i potpuno redizajnirane kontrole, koje maksimiziraju funkcionalnost i osiguravaju udobnost čak i tokom dugih sesija. Cosmos je također kompatibilan i sa Vive bežičnim adapterom, što je odlična vijest za one koji žele uživati u virtualnoj stvarnosti bez ‘vezanja’.
Modularni dizajn prednje ploče će učiniti Vive Cosmos najsposobnijim premium VR uređajem na tržištu. Dizajniran je tako da budući dodaci mijenjaju funkcionalnost uređaja i omogućavaju korisnicima da njihov uređaj ‘raste’ i razvija se uporedo sa njima.
Prva zvanična modifikacija koja je najavljena danas jeste Vive Cosmos External Tracking. Ova modifikacija omogućava postojećim korisnicima, koji žele da nastave koristiti svoje Lighthouse bazne stanice za praćenje VR scenarija, da iskoriste sve prednosti izvanrednih performansi Vive Cosmos-a. Prva modifikacija je kompatibilna sa baznom stanicom i podržava Vive-ov ekosistem perifernih uređaja kao što je Vive Tracker, pružajući tako neviđenu slobodu za VR kontrole. Ova modifikacija će biti dostupna u prvom kvartalu 2020. godine.
Paralelno sa lansiranjem Vive Cosmosa, ViveportInfinity dodao je i novi sadržaj, kao što je Doctor Who: TheEdgeof Timeby Maze Theory, ElevenElevenbySyfy,BattlewakebySurvios, GloomyEyesby Atlas V and 3dat, Swordsof Gargantua byYomuneco i Gumi, MLB Home RunDerby.