Hyundai otkrio Elevate koncept automobila koji može i da hoda

0
1456
Hyundai Elevate concept može i da hoda zahvaljujući točkovima sa robotskim nogama

Kompanija Hyundai je sajmu potrošačke elektronike (CES) 2019. godine u Las Vegasu otkrio koncept dizajna i prototip električnog vozila s četiri robotske noge dizajnirane da omoguće automobilu da hoda ili se penje preko neravnog terena.
Tokom pres-konferencije na godišnjoj konvenciji o elektronici, Hyundai je objavio video u kojem se CGI verzija Elevate penje preko kamenja i ruševina. Video koji prikazuje sposobnosti robotskog automobila je impresivan, a Hyundai vjeruje da bi Elevate mogao biti odličan u vanrednim situacijama, u slučaju prirodne katastrofe poput zemljotresa ili tsunamija.
Hyundai takođe vjeruje da bi Elevate, vozilo za mobilnost u ultimativnoj mobilnosti (UMV), u budućnosti moglo pružati usluge prevoza invalidnim osobama.

Hyundai je osmislio da Elevate radi i kao taksi za osobe u invalidskim kolicima

U načinu hodanja, noge Elevate imaju pet stepeni slobode, mogu imitirati šetnju vrata sisavaca ili gmizavaca i mogu hodati u svim smjerovima.
Hyundai navodi da se Elevate može popeti preko zida visokog 1,5 metara ili preći preko 1,5 m širokog ruba, a istovremeno zadržati svoje tijelo i putnike potpuno na istom nivou. Kada je Elevate uključen u režim vožnje, noge su preklopljene i zaključane na mjestu, a automobil se pokreće motorom sa glavčinom točka.