I BiH regulator odobrio letove avionima Boeing 737 MAX

0
142
Nakon dvije tragične nesreće aviona, Boeing je povećao sigurnost modela 737 MAX

Direkcija civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine – BHDCA izdala je  sigurnosnu direktivu kojom se avionima Boeing 737-8 MAX i Boeing 737-9 MAX dozvolјava izvođenje komercijalnih operacija zračnog transporta na i iznad teritorije BiH.
Prije prvog leta komercijalnog zračnog transporta izvedenog ovim zrakoplovima na i iznad teritorije Bosne i Hercegovine, operator aviona dužan je da ispuni određene uslove navedene u sigurnosnoj direktivi, a u skladu sa elementima sadržanim u direktivama Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) i Evropske agencije za sigurnost u vazduhoplovstvu (EASA), saopćeno je iz BHDCA.
Ova odluka BHDCA-e uslijedila je nakon što je protekle sedmice EASA  potvrdila da ovaj tip Boeingovih aviona sigurnosno zadovoljava kriterije za letove u Evropi.
Podsjećamo, BHDCA je u martu 2019. godine, nakon što su to učinili EASA i druge države, donijela sigurnosnu direktivu kojom se avionima Boeing 737-8 MAX i Boeing 737-9 MAX suspendiraju letačke operacije na i iznad teritorije BiH, a povodom dvije avionske nesreće ovih tipova aviona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here