Igman iz Konjica slavi 72. godišnjicu: Prihodi veći 21,5%, a neto dobit 34%

Konjički gigant otvorio novu liniju za proizvodnju municije. Igman prošle godine proizveo municiju u vrijednosti od 151 milion KM i povećao izvoz za 12 posto

0
570
Proizvodni kapaciteti Igmana iz Konjica popunjeni do kraja godine, Novalić i Džindić obišli pogone

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prisustvovali su danas svečanoj sjednici Nadzornog odbora fabrike za proizvodnju oružja i streljiva ‘Igman’ d.d. Konjic, a povodom obilježavanja 72. godišnjice postojanja ove kompanije.
Ovo privredno društvo iz oblasti namjenske industrije, koje je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH sa 51 posto dionica, te stopostotni izvoznik na svjetsko tržište, zabilježilo je još jednu uspješnu godinu poslovanja.
“Danas smo se uvjerili da su proizvodni kapaciteti fabrike popunjeni do kraja ove godine, a imali smo priliku vidjeti i novu proizvodnu liniju, što ukazuje da će i ova godina biti još jedna od uspješnih godina konjičkog Igmana. Stoga, čestitke upućujem menadžmentu, a posebno radnicima, njih 1.380, bez kojih ne bi bilo moguće ostvarivati ovakve rezultate. Pred Igmanom je izvjesna i svijetla budućnost”, kazao je premijer Novalić.

Novalić i Džindić na obilježavanju 72 godine kompanije Igman iz Konjica

Na svečanoj sjednici Nadzornog odbora fabrike namjenske industrije istaknuto je da je Igman u protekloj poslovnoj godini proizveo municiju u vrijednosti od 151 milion KM, te u odnosu na 2020. godinu, povećao izvoz za 12 posto.
“Poslovni prihodi porasli su za 21,5% u odnosu na prethodnu godinu, a neto dobit u 2021. veća je za 34%. Pozitivni poslovni rezultati otvaraju nam mogućnosti za nove investicije. Kupovinom nove opreme za proizvodnju municije kalibra 7.62 mm planirano je povećanje kapaciteta za 50 miliona komada tog kalibra, a u planu je da se na postojećoj opremi rade novi programi lovačke i pištoljske municije. Također, razvojem komercijalnog programa i u 2022. strateški nastavljamo ulagati u marketing”, kazao je direktor Igmana Đahid Muratbegović.
Svečanoj sjednici prisusvovali su i predstavnici općinske vlasti u Konjicu, načelnik Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Kenan Greda.