Inflacija u EU u novembru smanjena na dva posto

0
862
U novembru 2022. godine zabilježen je rast nivoa cijena u gotovo svim odjeljcima

Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji je s 2,2 posto u oktobru pala na 2,0 posto u novembru ove godine, dok je u istom periodu prošle godine stopa inflacije iznosila 1,8 posto, objavio je Eurostat, statistički ured EU.
Godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 1,9 posto u novembru 2018. godine, dok je mjesec ranije bila 2,2 posto. Stopa inflacije u eurozoni u novembru prošle godine iznosila je 1,5 posto.
Najniže godišnje stope zabilježene su u Danskoj 0,7%, Irskoj 0,8% i Portugalu 0,9%, dok su najviše godišnje stope zabilježene u Estoniji, Mađarskoj i Rumuniji od po 3,2%.
U poređenju sa oktobrom ove godine, godišnja inflacija je u novembru smanjena u 25 zemalja članica EU, u jednoj je zemlji ostala stabilna, a u jednoj porasla, prenosi Fena.
U oktobru ove godine najveći uticaj na godišnju stopu inflacije u eurozoni imao je rast cijena energenata, i to za 0,88 postotnih bodova, zatim cijena usluga za 0,57 bodova, cijena hrane, alkohola i duhana za 0,38 bodova, te neenergetske industrijske robe za 0,11 postotnih bodova.