Inovacija: Pametni vijci sa senzorima javljaju kada popuste

Njemački institut Fraunhofer osmislio inovaciju koja spaja mehaniku, inženjerstvo i elektroniku – vijci sa senzorima zategnutosti koje se može provjeravati na daljinu

0
69
Smart Screw Connection je integrirani IoT uređaj za određivanje sile prednaprezanja

Stručnjaci njemačkog instituta Fraunhofer osmislili su kako vijke za posebne i profesionalne namjene učiniti još boljima, ne samo s mehaničke nego i s one ‘pametne’, elektroničke strane.
Njihova inovacija je ‘pametni vijak’ s ugrađenim senzorima za slučaj da spoj ‘popusti’. Ugradnjom senzora teško dostupni vijci na mostovima, vjetroelektranama ili u građevinama mogu samostalno prepoznati kada, zbog utjecaja vanjske temperature, zamora materijala ili vibracija, dođe do slabljenja njihove funkcije. Takvi vijci uključuju i radioodašiljač, koji je u stanju primijećeni problem prijaviti na daljinu – pa serviseri ne moraju obilaziti svaki dio konstrukcije da bi provjerili drže li vijci i dalje kao prvog dana kada su instalirani.
Pametni vijak uključuje elektroničku glavu i posebnu podložnu pločicu. Na njoj se nalaze tri senzora pritiska, a kada se pritisak na njima promijeni, mijenja se i električni otpor posebnog materijala, DiaForce filma, kojim su prekrivene. Kada vijak olabavi, modul u njegovoj glavi dobiva informaciju o tome od senzora. Tada se pali radioodašiljač koji o tome putem low-power wide-area network (LPWAN) veze obavještava centralnu kontrolnu stanicu.

Smart Screw Connection može se naknadno ugraditi za DIN vijke raznih veličina (© Fraunhofer)

Zahvaljujući ovoj tehnologiji prijenosa podataka, koja troši vrlo malo energije, jedna kontrolna stanica može nadizati i do 100 hiljada ovakvih vijaka. Svaki od njih za rad koristi energiju koju stvara samostalno – ili malenim fotonaponskim ćelijama ili termoelektričnim generatorom koji struju stvara zahvaljujući razlikama u temperaturi okoliša i samog vijka.
Glavna Fraunhoferova inovacija – DiaForce film – osjetljiv je na pritisak a vrlo bitna je i sigurnost sistema. Prilikom instalacije vijaka svaki od njih putem RFID sistema dobiva svoj jedinstveni ID broj i enkripcijski ključ, kako bi podatke mogao na siguran način slati bazi, piše Bug.hr. Za sada postoje već primjeri ove tehnologije za standardne (DIN) veličine vijaka M18, a uskoro će biti izrađene i one za dimenzije M20 i M36.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here