Inspekcija u maju izdala 146 prekršajnih naloga u iznosu od 222 hiljade KM

0
263

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćeno je da inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu sa odlukama nadležnih kriznih štabova.
Prema trenutno dostupnim informacijama, u maju 2021. inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 2.432 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je kod 146 subjekta uočeno grubo kršenje mjera, te izdato 146 prekršajnih naloga u iznosu od 222.056 KM. Doneseno je 266 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, izdato 17 rješenja o zabrani rada i 107 upozorenja.
Od ukupnog broja, inspektori su izvršili 360 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrdili 43 prekršaja za koje su izdati nalozi u iznosu od 71.250 KM, te donijeta 32 rješenja o otklanjanju nedostataka.
Iz ove uprave navode da kršenje minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, kao i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.
Također je evidentna potreba za kontinuiranim praćenjem stanja na terenu zbog mogućeg opuštanja i održavanja dostignute discipline subjekata nadzora u poštivanju mjera i preporuka, jer istovremeno nije zabilježen pad broja konstatovanih prekršaja.
Uzimajući u obzir stabilizaciju epidemiološke situacije u FBiH, izvjestan broj federalnih inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije bio je i dalje dodatno angažovan na vršenju pojačanih inspekcijskih nadzora, ali sada s naglaskom na ispunjavanje plana redovnih inspekcijskih nadzora, te blagovremenih incidentalnih i akcidentalnih postupanja, saopćeno je oz ove uprave.